AVOKADO je voće koje se naziva superhranom, a postalo je popularno zahvaljujući svojoj nutritivnoj vrijednosti, kremastoj teksturi i blagom okusu, zbog čega je prilagodljiv raznim jelima i varijantama u pripremi. Potječe iz Srednje i Južne Amerike, a posebno je bio cijenjen među drevnim civilizacijama poput Maja, Azteka i Inki, kojima je činio važan dio svakodnevne prehrane.
Jeli su ga Azteci, Maje i Inke
Azteci, koji su živjeli od 14. do 16. stoljeća, nazivali su ga "ahuacati", a konzumirali su ga samostalno (kao i Maje), poput jabuke ili breskve, samo su mu izvadili košticu i ponekad bi ga posolili. Smatra se da su Azteci prvi pripremili popularnu verziju guacamolea, namaza od avokada, tako da su miješali zgnječeni avokado s rajčicama, lukom, čilijem i limunovim sokom.
Maje, koji su živjeli na području današnjeg Meksika, Gvatemale, Belizea i Hondurasa, često su konzumirali u jelima s kukuruzom, koji im je bio glavna namirnica u prehrani, a jeli su ga i uz kukuruzne tortilje. Kod Inki se služio uz namirnice poput kvinoje, krumpira i ribe te kao sastojak za salsu i razne umake uz mesna jela.
U nekim su kulturama avokado koristili i za pripremu napitaka. Zgnječeni avokado miješali bi s vodom, šećerom i drugim voćem kako bi napravili osvježavajuće piće.
Koji su mu zdravstveni benefiti
Avokado je voće bogato zdravim masnim kiselinama, posebno oleinskom kiselinom, koja je poznata po protuupalnim svojstvima. Zdrave masti pomažu u održavanju zdravlja srca snižavajući razinu lošeg - LDL kolesterola i povećavajući razinu dobrog - HDL kolesterola. Avokado je izvor vitamina i minerala te je bogat kalijem, magnezijem i bakrom, ali i vlaknima koja su ključna za zdravu probavu, a uz to je i dobar antioksidans.
Zadnjih je desetljeća jedna od najpopularnijih namirnica za doručak uz jaja, a zapadna kultura ga je odavno popularizirala u verziji doručka - avokado tost. Gnječen i na tostu zaista je jednostavan za pripremu i konzumaciju, a s dodatkom malo soli, jajeta ili sira okus mu se obogaćuje i postaje dio slanog jela.
Ranije smo pisali o tome kako je najbolje čuvati avokado pa podsjećamo da ga je cijelog najbolje čuvati na sobnoj temperaturi, a prerezanog u hladnjaku. Savjete kako i prerezanom očuvati svježinu te spriječiti da meso posmeđi pročitajte ovdje.
Kako ga još konzumirati osim na tostu
Avokado možete rezati na kockice i često se dodaje u sendviče, tortilje i salate, a već je poznato da se odlično uklapa kao dodatak jelima te da je zgnječen izvrstan na tostu uz primjerice tunu, maslinovo ulje i malo limuna.
1. Salata od kvinoje i avokada
Ovakve su salate već dugo hit, lako ih možete pripremiti kod kuće, a super su i za ponijeti na posao. Za pripremu je potrebno 15 minuta. Dok se kvinoja i jaja kuhaju, pripremite povrće. Za cijeli postupak i točne sastojke pogledajte recept.
2. Tjestenina s umakom od avokada
Osim tjestenine, za ovaj će vam brz i zdrav obrok biti potrebno samo nekoliko sastojaka, a umak možete pripremiti u blenderu i njime preliti kuhanu tjesteninu. Odličan izbor za užurbane dane kada nemamo puno vremena za kuhanje, a želimo zdrav obrok, a super je izbor i za ponijeti na posao. Evo detaljnog recepta.
3. Jaja punjena avokadom i koprom
Ova nepogrešiva kombinacija avokada s jajima vrlo je jednostavna za pripremu. Cijeli recept pogledajte ovdje.
4. Jaja u avokadu
Odlična ideja za brz i hranjiv doručak s avokadom na malo drugačiji način, a spoj avokada, pržene slanine i jaja prava je energetska bomba. Recept pronađite ovdje.
5. Kremasti umak od avokada i mladog luka
Karamelizirani mladi luk s jogurtom i avokadom daje savršen umak koji teksturom i okusom podsjeća na nešto između guacamolea i umaka od luka. Možete ga jesti uz grickalice, krekere ili čips, ali i preprženi kruh i tost ili na sendviču. Evo recepta.