Za ovim su krafnama Riječani poludjeli. Već su se rasprodale, a mi imamo recept

Foto: Petra Dragojlović

RIJEKA je grad poznat po mnogočemu, ali možda najpoznatiji po svom karnevalu koji se održava od 1982., a danas je riječka karnevalska povorka najveća u Hrvatskoj. Stoga ni ne čudi da su i Riječani poludjeli za krafnama te da su najpopularnije krafne u ovom gradu već odavno rasprodane.

Radi se o krafnama iz zanatske pekare Babushke, koja trenutačno posluje na principu dark kitchena, a iza nje stoji 35-godišnja slastičarka Petra Dragojlović. Uz to što je po struci slastičarka, jako voli peći kruh i mijesiti tijesto pa je tako nastala Babushka, koja je najpoznatija po krafnama, ali i sourdough pecivima.

"U sezoni maškara krafne radimo svake subote, a sada smo već rasprodani do kraja sezone. To je definitivno najtraženiji proizvod kod nas i uvijek u ovo doba bude ludnica. Trudimo se iz sezone u sezonu proizvesti sve veći i veći broj, ali eto, svake su godine sve brže i brže rasprodane", kaže nam Petra.

Krafne se peku sat vremena prije preuzimanja i do kupaca dolaze svježe

Za njihove krafne, kaže, ne postoji neki poseban sastojak, ali trude se koristiti najkvalitetnije sastojke, od dobrog brašna i kvalitetne vanilije do jaja iz podnog uzgoja, a i kreme kojima pune krafne domaće su i oni ih sami rade.

"Nema nekog posebnog, tajnog sastojka, ali se trudimo da budu kvalitetne i dobre. Sve krafne peku se sat vremena prije nego što ih naši kupci preuzmu, tako da su još mlake (možda je to tajni sastojak). Krećemo rano ujutro kako bismo sve pripremili i da bismo sve maksimalno organizirali", priča Petra.

Recept i savjeti za najbolje krafne

Petra je s nama podijelila i recept za svoje krafne - cijeli recept s točnim mjerama i sastojcima možete pronaći ovdje, a u nastavku donosimo neke savjete uz koje Petrine krafne ispadnu tako dobre.

Zamijesite tijesto - prvo pomiješajte suhe pa mokre sastojke, a zatim sve zajedno miksajte nastavkom za tijesto dok se ne počne razvijati gluten, otprilike 10 minuta. Pustite da tijesto odmori 20-30 minuta. Ponovno počnite miksati na srednjoj brzini i postepeno dodajte kockice maslaca. Miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki zdjele.

Tijesto prebacite u drugu posudu, pokrijte vlažnom krpom i pustite da se diže sat vremena na sobnoj temperaturi. Kada se tijesto udvostruči, rubove preklopite prema sredini pa tijesto prebacite u hladnjak, gdje će odstajati preko noći, što je ključno kako bi razvilo bolji okus.

Drugi dan tijesto izvadite iz hladnjaka i formirajte loptice. Svaku lopticu dobro oblikujte i zategnite da gornja površina krafne bude potpuno glatka. Loptice pokrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica. Trebat će im sat do dva dizanja, ovisno o temperaturi, a kada dobiju 50 posto više volumena, vrijeme je za pečenje.

Krafne pecite u ulju koje ste zagrijali na 165 stupnjeva. Pecite ih sa svake strane po par minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju. Gotove krafne uvaljajte u kristal šećer koji ste pomiješali sa žlicom cimeta (po želji) i punite ih kremom po želji.

>> Recept: Krafne iz Babushke

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.