Adventski kalendar recepata: Imamo recept za njemački božićni kruh stollen

Foto: Shutterstock

DANAS JE dan 17. našeg adventskog kalendara s receptima, u kojemu vam od 1. do 25. prosinca svaki dan pišemo o nekom jelu tipičnom za ovo doba godine, a pisat ćemo vam o tradicionalnoj njemačkoj poslastici koja se pravi u vrijeme blagdana. Riječ je, naravno, o voćnom božićnom kruhu poznatijem po nazivu stollen.

Stollen, koji se naziva još i Weihnachtsstollen ili Christstollen, voćni je kruh od orašastih plodova, začina i sušenog ili kandiranog voća, prekriven šećerom u prahu, a često sadrži i marcipan ili sjeckane oljuštene bademe. Jedan je od najomiljenijih kolača koji se poslužuju tijekom prosinca, a prvi je ovakav kolač napravljen još davne 1545. godine.

Bezukusni kruh koji je postao slatki kolač

Rani stollen razlikovao se od moderne verzije kolača kakvog poznajemo danas, a tada se pravio samo od brašna, zobi i vode. Prvi božićni stollen, napravljen od brašna, kvasca, ulja i vode, ispečen je 1545. godine na Tridentskom saboru. Budući da se pekao u vrijeme adventa, odnosno vrijeme posta, pekari nisu smjeli koristiti maslac, već samo ulje, pa je kolač bio neukusan i tvrd. Ipak, to se promijenilo zahvaljujući papi Inocentu VIII.

Tijekom stoljeća kruh se neprestano mijenjao pa je tako od jednostavnog i poprilično bezukusnog kruha postao slatki kolač s bogatijim sastojcima, poput kandiranog voća i marcipana. Ipak, tradicionalni stollen nije tako sladak, lagan i prozračan kao neke njegove kopije koje se rade diljem svijeta.

Stollenfest u Dresdenu

Iako se pravi diljem svijeta, stollen je ipak najpopularniji u Njemačkoj, a u čast ovom ukusnom kolaču u njemačkom se gradu Dresdenu svake godine održava Stollenfest. On se obilježava u subotu prije druge nedjelje došašća, a veliki stollen koji se napravi za tu prigodu teži između tri i četiri tone.

Kočija vozi kolač u povorci ulicama Dresdena sve do božićnog sajma, gdje se svečano reže na komade i dijeli okupljenima, u zamjenu za malu uplatu koja ide u dobrotvorne svrhe. A za rezanje ovog kolača koristi se poseban nož, Grand Dresden Stollen, dug 1.60 metara i težak 12 kilograma, koji je kopija izgubljenog baroknog originalnog noža iz 1730. godine.

Ovaj ukusni kolač s bogatom povijesti i vi možete napraviti ovih blagdana, a u nastavku pronađite super recept za božićni stollen.

Stollen

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.