Znate li koja je bolja: bijela ili smeđa riža?

Foto: Shutterstock

LJUDI vole svrstavati namirnice u kategorije poput "nezdrave", "zdrave", "one koje debljaju", "one od kojih se mršavi" i sl., no prava istina je da se bez konteksta niti jedna namirnica ne može tako okarakterizirati. Jedan od takvih popularnih dvoboja vode smeđa (integralna) i bijela riža. Zapravo, smeđa riža je već odavno pobijedila. Sigurno ste mnogo puta čuli, pa čak i od fitness trenera i ostalih stručnih osoba kako je smeđa riža puno zdravija; ili kako je na dijeti bolje izbaciti bijelu, a jesti smeđu rižu; kako je bijela riža izgubila nutritivna svojstva koja su industrijskim procesima otklonjena itd., a čak možete naići i na naslove poput "čuvajte se bijele riže".
 
Što smeđa riža ima, a bijela nema ?


Industrijskim procesima bijeloj riži je otklonjena klica, vanjska ovojnica i ljuska, dok smeđa riža zadržava dio ovojnice i klicu. Upravo zbog toga smatra se kako je smeđa riža bolja jer ti djelovi sadržavaju neke vitamine, minerale i vlakna. Pa krenimo redom...

Ovojnica smeđe riže sadržava vlakna. Vlakna zapravo nisu esencijalni nutrijent, što znači da bi čovjek mogao živjeti bez njih, ali dakako to zasigurno nije preporučljivo jer ne bi bilo zdravo. Ukratko, vlakna imaju određene uloge zbog kojih ih je važno unositi, a ljudske potrebe nisu velike, te bi ih prehrana bogata voćem i povrćem trebala zadovoljiti, a ujedno to je i najbolji izbor vlakana. Stoga, forsiranje smeđe riže zbog većeg unosa vlakana je u najmanju ruku nepotrebno, dok u ekstremnijim slučajevima može biti i loše jer velike količine vlakana mogu biti uzrok probavnim smetnjama.

Isto tako ovojnica također sadržava i nešto vitamina i minerala pa se smeđa riža smatra boljim izborom ali s druge strane ona sadržava i određene anti-nutrijente kao što je fitinska kiselina koja spriječava razgradnju minerala. Istraživanje (Callegaro 225-31) koje je usporedilo nutritivnu vrijednost smeđe i bijele riže je pokazalo kako smeđa riža, unatoč tome što je bogatija određenim mikronutrijentima, nema nikakvu prednost pred bijelom rižom upravo zbog anti-nutritivnih faktora koji se nalaze u smeđoj riži.

Nadalje, smeđa riža je navodno bolja za dijetu i mršavljenje. Glavni argument je razlika u glikemijskom indeksu koji je kod bijele riže dosta veći. No, glikemijski indeks nije zapravo dobar pokazatelj inzulinskog odgovora te u konačnici nema nikakav značajan učinak na stvaranje energije iz hrane, a između ostalog, kombinacija razne hrane mijenja glikemijski indeks, te je recimo onaj bijele riže znatno manji ako je dio i visoko proteinskog obroka. Smeđa i bijela riža imaju skoro istu kalorijsku vrijednost i zbog toga nema razlike gledano s aspekta mršavljenja i debljanja.

Bijela riža u nekim slučajevima može biti bolji izbor

Ono što je manje poznato jest da smeđa riža može zapravo biti "lošiji" izbor namirnice. Naime smeđa riža je nepogodna za veliki broj ljudi te će češće izazvati neke negativne probavne reakcije poput nadutosti ili vjetrova. Uzrok se nalazi u klici koja je ostavljena. Jedno istraživanje (Miyoshi 207-18) je čak pokazalo kako smeđa riža smanjuje razgradnju proteina, te dodatno kako nema razlike u razini kolesterola između prehrane bogate bijelom i smeđom rižom.

Zaključno može se reći kako su razlike između bijele i smeđe riže zanemarive i možete odabrati onu koja vam više ogovara. Nema potrebe za demoniziranjem jedne od tih dvaju vrsta.  Bijela riža koja je često prikazivana kao "nezdrava" će u većini slučajeva biti bolji izbor, a možete koristiti i smeđu ukoliko vam je draža dok god ne stvara probavne poteškoće.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.