ZDRAVLJE mozga u današnje vrijeme tema je kojoj se posvećuje sve više pažnje. Iako suplementi i zdrave navike poput meditacije mogu biti korisni, ključnu ulogu i dalje ima ono što svakodnevno jedemo. Prehrana bogata prerađenom hranom, šećerom i nezdravim mastima može negativno utjecati na san, pamćenje, koncentraciju i raspoloženje, piše SheFinds.
Registrirana nutricionistica Alaine Mills izdvojila je četiri lako dostupne namirnice koje, kako kaže, "hrane mozak" i mogu se kupiti u gotovo svakoj trgovini.
Losos je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina i vitamina D, dvaju nutrijenata koji imaju ključnu ulogu u funkcioniranju mozga. Mills ističe da je losos "stvarno odličan izbor jer sadrži oba nutrijenta". Omega-3 masne kiseline podržavaju pamćenje i koncentraciju, a vitamin D pridonosi zaštiti živčanoga sustava. Losos se može poslužiti u zdjelama s povrćem i rižom, u salatama ili uz pečeno povrće.
Osim što su dobar izvor proteina, jaja sadrže kolin, nutrijent koji pomaže regulirati raspoloženje, pamćenje i rad mišića. "Jaja su odličan izvor kolina, još jednoga hranjiva koje hrani mozak", dodaje nutricionistica. Mogućnosti pripreme su brojne, od kuhanih jaja, kajgane, omleta ili samo kao dodatka jelima.
Orasi, koji izgledom podsjećaju na minijaturne mozgove, bogati su omega-3 masnim kiselinama i proteinima. "Još jedna namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama su orasi", napominje Mills. Možete ih dodati u zobene pahuljice, jogurt, kolače ili ih grickati uz suho voće kao zdrav međuobrok.
Iako su poznate po koristima za vid, mrkve, posebno višebojne sorte, sadrže obilje antioksidansa i fitonutrijenata korisnih za mozak. "Višebojne mrkve sadrže puno različitih vrsta antioksidansa", ističe nutricionistica za SheFinds. Savjetuje da ih jedete sirove s humusom, dodate u juhe, salate ili poslužite kao hrskavu i zdravu alternativu čipsu.