Žena se mjesecima žalila na probleme s disanjem, liječnici otkrili da ima rak dojke

Foto: Shutterstock

61-GODIŠNJAKINJI koja je mjesecima imala problema s disanjem i hripanjem dijagnosticiran je rak dojke u uznapredovalom stadiju, koji se zatim proširio i na kosti, donosi Insider. Anonimna žena, koja je dulje bolovala od astme, otišla je na pregled jer zbog teškog disanja više nije mogla hodati te joj je to onemogućavalo svakodnevno funkcioniranje. Osim toga, osjećala je neobično hripanje (zviždanje) i bolove u prsima, a izgubila je i 12 kilograma u samo nekoliko dana.

Na početku je mislila da je samo riječ o pogoršanju simptoma astme, koju već godinama uspješno kontrolira, ali nalazi su pokazali nešto mnogo gore - imala je rak dojke koji je metastazirao. Liječnici objašnjavaju da je njezino stanje poznato kao "invazivni lobularni karcinom", a istraživanja pokazuju da čak 10 posto svih invazivnih karcinoma dojke čini upravo ovaj tip raka koji nastaje u mliječnim žlijezdama, odakle se velikom brzinom širi na ostatak dojke.

Kako donosi Insider, liječnici su otkrili da se rak proširio na njezina pluća i kosti, što je kasnije potvrđeno biopsijom, dok je mamografija otkrila čak dvije tvorbe u njezinoj lijevoj dojci. Simptomi koje je osjećala zapravo su bili uzrokovani nakupljanjem tekućine u plućima, koja se obično pojavljuje u uznapredovalim stadijima raka dojke.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svaka žena u dobi od 50 do 69 godina trebala bi obaviti mamografski pregled svake dvije godine. Mamografija je rendgenski pregled dojki, kojim se mogu otkriti promjene na dojci i do dvije godine prije pojave kliničkih simptoma (promjene na koži dojke, pojave iscjetka ili kvržice).

Prvi mamografski pregled svaka žena treba napraviti između 38. i 40. godine, a žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom za rak dojke i ranije. Ako se rak dojke otkrije u ranoj fazi, smrtnost se smanjuje za čak 30 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.