Nutricionisti: Žene starije od 35 trebaju izbjegavati četiri namirnice

Foto: Pexels

Kada žene ulaze u srednje tridesete i približavaju se menopauzi, razine hormona prirodno počinju oscilirati, a prehrana može znatno utjecati na to koliko će te promjene biti izražene. Iako uravnotežena prehrana pomaže u održavanju zdravlja i stabilnosti hormona, određene namirnice mogu izazvati suprotan učinak.

Stručnjaci upozoravaju da sastojci koji se često nalaze u prerađenoj hrani, zaslađenim napitcima i nekim "zdravim" alternativama mogu poremetiti rad endokrinog sustava te pridonijeti umoru, promjenama raspoloženja i povećanju tjelesne težine.

Prema riječima nutricionistice Taylor Stolt i liječnice dr. Amie Hornaman, ovo su namirnice koje bi žene starije od 35 trebale izbjegavati kako bi očuvale hormonalnu ravnotežu.

1. Biljno meso

Iako se biljno meso često promovira kao zdrava alternativa, njegov sastav može poremetiti hormonsku ravnotežu. Glavni problem je soja, točnije fitoestrogeni - spojevi koji oponašaju estrogen u tijelu.

"Mnoge vrste biljnog mesa sadrže sojine proteinske izolate koji mogu izazvati hormonske oscilacije, osobito kod žena osjetljivih na promjene estrogena", upozorava Stolt za SheFinds. Takvi proizvodi često sadrže i aditive, konzervanse te umjetne arome koje dodatno opterećuju endokrini sustav.

2. Umjetni zaslađivači

Prema riječima dr. Hornaman, činjenica da je neki proizvod "bez šećera" ne znači i da je siguran. "Umjetni zaslađivači poput sukraloze, aspartama i acesulfam-kalija mogu i dalje potaknuti porast inzulina i šećera u krvi", objašnjava ona.

Kada je razina glukoze nestabilna, dolazi do debljanja i poremećaja pretvorbe neaktivnog hormona štitnjače (T4) u aktivni oblik (T3). Hornaman dodaje da "upala koju ovi zaslađivači izazivaju može dovesti do potpune hormonske zbrke u tijelu".

3. Industrijska biljna ulja

Ulja poput repičinog, sojinog i kukuruznog sve se češće povezuju s hormonalnim poremećajima. Dr. Hornaman upozorava da su ta ulja "čista upala" jer se prerađuju na visokim temperaturama uz kemijske otapala te sadrže puno omega-6 masnih kiselina koje oštećuju stanične membrane. "Ta upala ometa hormonske signale, pogoršava inzulinsku rezistenciju i dodatno opterećuje štitnjaču", dodaje.

4. Neorganski sojini proizvodi

Sojini proizvodi poput tofua ili napitaka od soje mogu biti ukusni, ali ako nisu organskog i fermentiranog podrijetla, mogu djelovati kao hormonski disruptori. "Mnoge žene pokušavaju biti zdrave uključivanjem sojinog mlijeka, tofua ili proteinskih pločica u prehranu, ali ako soja nije organska i fermentirana, remeti hormonalnu ravnotežu", upozorava dr. Hornaman.

Fitoestrogeni koje sadrži soja oponašaju estrogen u tijelu, a zato se preporučuje birati fermentirane oblike poput tempeha ili misa. Dr. Hornaman zaključuje da su bolji izvori proteina "jaja slobodnog uzgoja, riba iz divljeg ulova i čisti kolagenski proteini", dok zdrave masti treba tražiti u "hladno prešanom maslinovom ulju, ulju avokada, kokosovom ulju i pročišćenom maslacu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.