Visok krvni tlak, ili hipertenzija, pogađa više od milijardu ljudi diljem svijeta. Liječenje je ključno za smanjenje rizika od bolesti srca i moždanog udara, no određeni vitamini i dodaci prehrani mogu pogoršati stanje ili umanjiti učinak lijekova za tlak. Stoga farmaceutkinja Kirstyn Hill upozorava ljude koji se bore s hipertenzijom da izbjegavaju sljedeće dodatke prehrani.
Vitamin D prirodno se nalazi u određenim namirnicama, a tijelo ga proizvodi izlaganjem suncu.
"Neka istraživanja pokazala su da može pomoći kod visokog tlaka u dozama između 200 i 8.000 IU dnevno, no veće količine, iznad 10.000 IU, mogu dovesti do opasno povišene razine kalcija (hiperkalcemije), što s vremenom može uzrokovati povišeni tlak. Osim toga, visoke doze vitamina D mogu stupiti u interakciju s diureticima koji se koriste za liječenje hipertenzije, sprječavajući tijelo da izluči višak kalcija. Liječnici preporučuju provjeru razine vitamina D prije uzimanja dodataka", objašnjava Hill za Health.
"Korijen sladića (Glycyrrhiza glabra) često se koristi kao aroma u hrani i pićima, ali sadrži glicirizinsku kiselinu (GA) koja može povisiti krvni tlak", ističe farmaceutkinja. Studije su pokazale da već doze od 100 miligrama dnevno mogu izazvati porast tlaka i ozbiljne nuspojave.
"Ovaj dodatak također može utjecati na djelovanje lijekova za tlak i diuretika, povećavajući razinu natrija, a snižavajući kalij u tijelu, što može biti opasno", dodaje Hill.
Gospina trava (Hypericum perforatum) tradicionalno se koristi za ublažavanje simptoma depresije i menopauze, ali može oslabiti učinak mnogih lijekova, uključujući i one za visoki tlak.
"Istraživanja su pokazala da gospina trava smanjuje apsorpciju lijekova poput nifedipina (Procardia) i verapamila, čime se umanjuje njihova učinkovitost. Zbog toga je važno prije upotrebe ovog dodatka razgovarati s liječnikom kako bi se izbjegle moguće interakcije", napominje farmaceutkinja.
Gorka naranča (Citrus aurantium) koristi se u dodacima prehrani za mršavljenje i poboljšanje sportskih performansi. Sadrži spoj p-sinefrin, koji djeluje slično zabranjenom stimulansu efedrinu.
"Studije pokazuju da dodaci s gorkom narančom mogu povisiti krvni tlak i broj otkucaja srca te povećati rizik od moždanog i srčanog udara. Ipak, gorka naranča u hrani i piću ne predstavlja rizik. Međutim, i dalje se preporučuje oprez i savjetovanje s liječnikom prije uzimanja ovih dodataka", zaključila je Hill.