Studija: Sastojak dijetalnih proizvoda mogao bi povećati rizik od raka za 13 posto

Foto: Shutterstock

STRUČNJACI s francuskog Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja te Sveučilišta Sorbonne Paris Nord pratili su prehranu i zdravlje 100.000 ljudi tijekom osam godina. Otkrili su 13 posto veći porast rizika od raka kod ljudi koji redovito konzumiraju umjetne zaslađivače.

Najveći rizik primijećen je za zaslađivače aspartam i acesulfam-K, koji se koriste u bezalkoholnim pićima i u proizvodima poput jogurta, pa čak i sira. Prethodne velike studije na ljudima nisu pronašle takvu povezanost.

Ako je ovo točno, otkriće bi se odnosilo na još tri slučaja raka na 10.000 ljudi tijekom osam godina, prema jednoj analizi. No neovisni britanski stručnjaci istaknuli su nekoliko ograničenja studije i rekli da još uvijek nisu uvjereni, tvrdeći da to "ne dokazuje niti čak sugerira da bismo se trebali vratiti šećeru i okrenuti leđa umjetnim zaslađivačima."

Uočeni su veći rizici za rak dojke (22 posto povećan rizik za aspartam) i karcinome povezane s pretilošću, rekli su znanstvenici.

Dr. Michael Jones, viši genetičar i epidemiolog na Institutu za istraživanje raka (ICR) u Londonu, rekao je da je trenutni konsenzus "da nema jasnih dokaza da umjetni zaslađivači uzrokuju rak kod ljudi", iako se to pitanje često iznova razmatra.

"Veza između umjetnih zaslađivača i raka o kojoj se govori u ovoj studiji ne implicira uzročnost – to nije dokaz da umjetni zaslađivači uzrokuju rak. Tipovi ljudi koji koriste umjetne zaslađivače mogu se na mnogo načina razlikovati od onih koji ih ne koriste, a te razlike mogu djelomično ili u potpunosti objasniti povezanost", dodao je.

Profesor Tom Sanders s King's Collegea u Londonu rekao je: "Dobro je poznato da ljudi koje su pretili ili koji imaju sklonost debljanju češće koriste umjetne zaslađivače, a to ograničava valjanost zaključaka ove studije jer taj parametar nije moguće u potpunosti kontrolirati u statističkoj analizi", piše The Daily Mail.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.