8 protuupalnih namirnica kojima se trebate opskrbiti u studenom

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Jesensko razdoblje donosi obilje sezonskih namirnica koje mogu pomoći u smanjenju upalnih procesa u tijelu i jačanju zdravlja. Iako je upala prirodni odgovor tijela na ozljede ili infekcije, dugotrajna upala može biti povezana s brojnim kroničnim bolestima. Dobra vijest je da prehrana može imati snažan učinak na ublažavanje tih procesa.

U nastavku donosimo pregled jesenskih namirnica koje su bogate antioksidansima, vitaminima i korisnim mastima, a pritom su dostupne, ukusne i hranjive.

Bundeva

Bundeva nije rezervirana samo za slastice. Njezina intenzivna narančasta boja ukazuje na bogatstvo beta-karotena, snažnog antioksidansa koji štiti stanice od oštećenja. Osim toga, bundeva sadrži vitamin C, vitamin E, kalij i vlakna. Najbolje ju je ispeći kako bi prirodna slatkoća došla do izražaja, a sjemenke tostirati i posuti po salatama. Slične koristi nude i druge tikve, batat i mrkva.

Kruške

Kruške su sočne, slatke i često zanemarene, iako sadrže klorogensku kiselinu, spoj poznat po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Većina tih korisnih spojeva nalazi se u kori, pa se preporučuje da ih konzumirate neoguljene. Kruške također sadrže flavonoide i vlakna, koji zajednički djeluju na jačanje zdravlja.

Gljive

Gljive sadrže beta-glukane, vrste vlakana koje podržavaju imunološki sustav i pomažu u regulaciji upala. Također su bogate ergotioneinom, antioksidansom koji smanjuje oštećenja stanica. Mogu se dodavati juhama, varivima, umacima za tjesteninu ili poslužiti kao ukusan prilog.

Kelj

Kelj je jedno od najzdravijih lisnatih povrća koje najbolje uspijeva u hladnijim mjesecima. Bogat je antioksidansima, glukozinolatima i flavonoidima koji djeluju protuupalno. Kelj možete masirati s maslinovim uljem i koristiti u salatama, peći kao čips ili dodavati u juhe. Slične prednosti imaju i prokulice, brokula i kupus.

Đumbir

Đumbir sadrži spojeve gingerole i šogaole koji pomažu u smanjenju upale i štite stanice od oštećenja. Osim što pomaže kod želučanih tegoba, koristan je i kod bolova u mišićima i zglobovima. Možete ga naribati u jela, dodati u smoothieje ili pripremiti kao čaj.

Brusnice

Brusnice su poznate po svojim protuupalnim svojstvima. Sadrže spojeve kao što su proantocijanidini, flavonoli i vitamini C i E. Pomažu u zaštiti zdravlja srca, prevenciji infekcija mokraćnog sustava i snižavanju krvnog tlaka. Najviše hranjivih tvari nalazi se u kori, pa je najbolje birati cijele, svježe ili smrznute brusnice, umjesto zaslađenih sokova.

Orasi

Orasi su prava jesenska superhrana. Obiluju omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E, vlaknima i antioksidansima. Elagitanini, spojevi koje sadrže, u crijevima se pretvaraju u korisne molekule koje smanjuju upalu. Šaka oraha dnevno može pomoći u očuvanju zdravlja, osobito srca i mozga.

Losos

Studeni označava kraj sezone lososa, stoga je idealno vrijeme da iskoristite ovu masnu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama. EPA i DHA, koje se nalaze u lososu, pomažu u smanjenju upala i podržavaju zdravlje krvožilnog i imunološkog sustava. Preporučuje se jesti masnu ribu, poput lososa, sardina ili pastrve, barem dvaput tjedno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.