Može li konzumacija previše naranči dovesti do nuspojava?

Foto: Shutterstock

SEZONA naranči je stigla, a teško ćete pronaći osobu koja ne voli ovo svestrano voće. Oštrog i istodobno slatkastog okusa, naranča je izvrstan zalogaj, a jedna je od najpopularnijih vrsta voća za sokove, kao i za kolače i slastice. 

Uz to, konzumacija naranči nudi brojne zdravstvene prednosti – pomaže da ostanemo hidrirani, osigurava velike doze vitamina C i obilje vlakana. 

Je li moguće pretjerati s konzumacijom ovog voća?

Odgovor je potvrdan. 100 grama naranče sadrži 47 grama kalorija, 87 grama vode, 0.9 grama proteina, 11.8 grama ugljikohidrata, 9.4 grama šećera, 2.4 grama vlakana i 76 posto dnevne potrebe vitamina C. Iz ovih podataka je jasno da je bogata spektrom hranjivih tvari.

Nuspojave konzumiranja previše naranči

Ako netko jede 4-5 naranči svaki dan, to može dovesti do prekomjerne konzumacije vlakana, što može dovesti do želučanih tegoba, grčeva, proljeva, nadutosti i mučnine. Prema znanstvenim izvješćima, pretjerani unos vitamina C može dovesti do žgaravice, povraćanja, nesanice, pa čak i srčanog udara.

Koliko naranči možete pojesti dnevno?

Naranče su kiselkaste, što može dovesti do iritacije u želucu kod ljudi koji pate od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Osobe koje pate od GERB-a trebale bi se posavjetovati sa svojim liječnikom prije konzumiranja naranče.

U nekim posebno teškim slučajevima može dovesti do povraćanja i žgaravice. Osobe s visokim razinama kalija također se moraju posavjetovati sa svojim liječnikom prije konzumiranja naranče.

Prosjek dnevnog unosa trebao bi biti 1-2 naranče, piše Independent.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.