OTPRILIKE jedna od 10 osoba često iskusi nadutost nakon obroka, obično u obliku nadutosti ili neugodnog osjećaja punoće u trbuhu. Kako objašnjavaju gastroenterolozi, jedan čest uzrok ovih pojava povezan je upravo s onim što jedemo, osobito hranom koja se slabo apsorbira u našim crijevima.
Ako često osjećamo nadutost nakon jela ili imamo problema s neugodnim grčevima i plinovima, liječnici nam savjetuju kako bismo trebali izbjegavati određene namirnice koje su, kako kažu, najgore za zdravlje crijeva. To je prvenstveno zaslađena hrana.
Kako objašnjavaju gastroenterolozi, takozvana malapsorpcija fruktoze javlja se u oko 50 posto populacije. Tada stanice u našim crijevima teško apsorbiraju fruktozu. Iako je malo fruktoze u redu, stručnjaci tvrde da bismo se trebali kloniti hrane zaslađene popularnim kukuruznim sirupom s visokim udjelom fruktoze kao što su:
- bomboni
- pakirani kruh i peciva
- pakirano voće
- zaslađeni mliječni proizvodi poput jogurta s okusom
- gotovi umaci poput kečapa
- bezalkoholna pića i sokovi.
Isto tako, osim zaslađene hrane, gastroenterolozi tvrde da bismo trebali izbjegavati i začinjenu hranu. Iako povremeno uživanje u takvim namirnicama nije nužno loše za probavu, gastroenterolozi kažu da mogu stvarati probleme i pokrenuti simptome kod ljudi s probavnim problemima poput refluksa kiseline, sindroma iritabilnog crijeva ili upalne bolesti crijeva.
Također naglašavaju kako bismo trebali izbjegavati crveno meso, jednako kao i ono prerađeno. Naime, ova hrana loše utječe na bakterije u crijevima zbog velike količine zasićenih masti i natrija, što dovodi do nadutosti i bolova u trbuhu. Crveno meso također sadrži spoj karnitin koji doprinosi bolestima srca i krvnih žila.