Na voću i povrću mogu biti bakterije i pesticidi, evo kako ih sigurno ukloniti

Foto: Freepik

Nakon povratka iz trgovine, mnogi se pitaju: treba li baš sve prati? Je li voda dovoljna ili je potreban neki jači pripravak? Stručnjaci ističu, pranje svježih namirnica nužno je za zdravlje.

Voće i povrće treba prati kako bi se uklonila prljavština, bakterije i ostaci pesticida. Na njihovoj površini mogu se nalaziti E. coli, salmonela, listerija, pesticidi i mikrobi iz tla, ambalaže ili kolica iz trgovine. Pranje znatno smanjuje rizik od trovanja hranom, iako se ne može ukloniti 100 % štetnih tvari.

Što kažu službene preporuke?

  • Operite ruke sapunom i toplom vodom barem 20 sekundi prije i nakon rukovanja hranom.
  • Perite namirnice tek prije pripreme ili jela, ne prije spremanja u hladnjak (vlaga potiče kvarenje).
  • Koristite samo hladnu tekuću vodu.
  • Ne koristite sapune, deterdžente ni sredstva za dezinfekciju.
  • Ako je proizvod označen kao "oprano prije pakiranja", nije ga potrebno dodatno prati.

Kako pravilno oprati različite namirnice?

  • Lisnato povrće (salata, špinat): Isprati pod mlazom vode, osušiti u cjedilu za salatu.
  • Bobičasto voće (maline, borovnice): Nježno isprati neposredno prije jela.
  • Korjenasto povrće (krumpir, mrkva): Očistiti četkom pod tekućom vodom, prethodno namočiti ako je jako prljavo.
  • Voće s tvrdom korom (dinje): Oprati prije rezanja kako se mikrobi s kore ne bi prenijeli nožem.
  • Voće s jestivom korom (jabuke, krastavci): Obavezno oprati čak i ako ćete ih guliti.
  • Ljute papričice: Prati s rukavicama, izbjegavati dodirivanje lica i očiju.
  • Gljive: Očistiti vlažnim papirom ili mekanom četkicom - ne namakati u vodi.
  • Svježe začinsko bilje: Potopiti u posudu s hladnom vodom, lagano promiješati i osušiti.

A što je s organskim namirnicama?

I organsko voće i povrće treba prati. "Na organskim proizvodima može biti zemlje, bakterija ili ostataka gnojiva", objašnjava nutricionistica Amy Reed. Iako neki koriste ocat ili sodu bikarbonu, to nije nužno – obična voda u većini slučajeva je dovoljna.

Pranje voća i povrća jednostavan je, ali ključan korak za sigurnost prehrane. Uklanjanjem površinskih nečistoća štitite se od bakterija, pesticida i mogućih bolesti koje se prenose hranom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.