IAKO odlazak na dijetu može imati neke koristi, nutricionisti upozoravaju kako ovakav način mršavljenja nije pretjerano koristan. Naime, istraživanja su pokazala da za većinu ljudi dijete ne funkcioniraju kao što oni očekuju, a izgubljeni kilogrami nerijetko se vrate. Umjesto klasičnih dijetnih režima, nutricionisti savjetuju ove prehrambene promjene koje će pridonijeti zdravijem odnosu s hranom, ali i dovesti do mršavljenja, piše Pop Sci.
Dodajte, ne oduzimajte
Ljudi će se lakše držati neke odluke ako ona ne znači oduzimanje ili zabranu neke navike, već dodavanje. Prema istraživanju objavljenom u časopisu PLOS One, nutricionisti su zaključili da je, umjesto da se koncentrirate na suzdržavanje od određenih nezdravih namirnica, mnogo bolja opcija jelovniku samo dodati neku zdraviju varijantu. Glavni cilj ove navike jest svakom obroku dodati hranjivu namirnicu, a izbjeći izbacivanje one koja možda i nije toliko zdrava. Tako stvarate zdrave navike, bez nepotrebnog odricanja i šokiranja organizma.
Pijte dovoljno vode
Voda može uvelike utjecati na vaše zdravlje, tvrde nutricionisti. Blaga dehidracija povezana je s umorom, slabijom motivacijom i gastrointestinalnim problemima poput zatvora ili proljeva. Može pridonijeti i većem riziku od urinarnih infekcija, visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti i moždanih udara. Stručnjaci zato savjetuju piti u prosjeku između dvije i tri litre vode dnevno, ali i više ako pritom redovito vježbate.
Jedite više vlakana
Ljudsko tijelo ne može samo tako probaviti vlakna i dugo su znanstvenici smatrali da se radi o beskorisnom elementu u hrani dok se nije otkrilo da vlakna hrane dobre bakterije u našem probavnom traktu koje direktno utječu na mnoge tjelesne procese, od našeg raspoloženja pa sve do zdravlja imunološkog sustava.
Pripremite svaki tjedan neki novi recept
Ove se odluke doista nije teško držati, a i vrlo je zabavna. Stručnjaci tvrde da su ljudi koji češće kuhaju kod kuće, a manje jedu u restoranima boljeg općeg zdravlja, imaju kvalitetnije odnose s drugim ljudima i snažniji osjećaj kulturološkog identiteta.
Vodite dnevnik svojih osjećaja nakon jela
Umjesto da bespotrebno brojite kalorije koje ste unijeli u organizam, stručnjaci preporučuju kako je mnogo bolja opcija pratiti kako se osjećate nakon kojeg obroka. Zapišite što ste, kad i koliko pojeli te kako ste se nakon toga osjećali. Obraćanje pažnje na osjećaj gladi dovodi do manje količine stresa i općenito većeg zadovoljstva. Pokušajte sami shvatiti kada vam tijelo poručuje da ste gladni i koliko, ali jednako je važno ne opterećivati se veličinom porcije ili brojem kalorija, donosi Pop Sci.