Novi Googleov program bolji u otkrivanju raka dojke od liječnika

Foto: 123RF

NAJNOVIJE istraživanje znanstvenika iz SAD-a i Velike Britanije sugerira da bi novo računalo s umjetnom inteligencijom, koje su osmislili Googleovi stručnjaci, moglo biti bolje u opažanju i otkrivanju karcinoma dojke od radiologa. U istraživanju su uspoređivali dijagnoze koje je davao tim radiologa s dijagnozama računala i uočeno je da računalo puno bolje identificira lažne simptome, dok su im rezultati u uočavanju indikacija raka dojke skoro isti.

S ovakvim rezultatom zdravstveni djelatnici se nadaju da bi slična tehnologija mogla biti iskorištena za poboljšanje detekcije raka dojke i ostalih bolesti. Ovo je samo posljednje u nizu istraživanja koja sugeriraju da bi ubacivanje umjetne inteligencije u proces dijagnostike bolesti moglo dramatično promijeniti medicinu.

Prema podacima kojima raspolaže Američko društvo za prevenciju raka, radiolozi propuste oko 20 posto rakova dojke tijekom mamografije, a pola žena koje redovno obavljaju mamografiju tijekom 10 godina u jednom trenutku dobije netočne rezultate. Prema Mozziyaru Etemadiju, jednom od koautora istraživanja, nalazi ove studije predstavljaju velik napredak u ranoj detekciji raka dojke.

Tim koji je radio na pripremi računala trenirao ga je za identifikaciju raka dojke na desecima tisuća mamograma. Nakon toga su usporedili njegove nalaze s nalazima 25.856 mamografa u Velikoj Britaniji i 3097 mamografa u SAD-u. Analiza rezultata je pokazala da računalo ima vrlo sličan rezultat pri otkrivanju karcinoma, ali i da je 5,7 posto bolje od američkih i 1,2 posto od britanskih radiologa u izbjegavanju netočnih pozitivnih dijagnoza karcinoma. Isto tako smanjuje i broj krivo postavljenih negativnih dijagnoza za 9,4 posto kod grupe mamografija iz SAD-a i 2,7 posto kod grupe koja je stacionirana u Velikoj Britaniji.

Ove razlike u dijagnozama u SAD-u i Velikoj Britaniji dodatno reflektiraju i način postavljanja dijagnoze budući da se mamografija u SAD-u radi jednom svake dvije godine i rezultate očitava jedan radiolog, dok se u Velikoj Britaniji radi jednom svake tri godine, ali dijagnozu postavljaju dva liječnika, a u slučaju njihovog neslaganja konzultira se i treći radiolog.

Ideja o upotrebi računala u dijagnostici stara je već nekoliko desetljeća, a CAD software se već dosta dugo upotrebljava u mamografiji (iako u kliničkoj praksi nije poboljšao rezultat). Problem je u tome što je program CAD, koji se trenutačno koristi, istreniran uočiti stvari koje vide radiolozi, dok je umjetna inteligencija naučena uočiti rak kroz stvarne rezultate tisuća provedenih mamografija. Ovakva metoda ima potencijal budući da prelazi ljudsku sposobnost uočavanja malih, suptilnih znakova koje ljudski mozak i oko nisu sposobni sagledati.

Istraživanje ima i određenih ograda. Većina testova rađena je koristeći istu vrstu opreme, a kod grupe iz SAD-a dosta pacijentica je već imalo dijagnosticiran rak dojke. Ono što je po doktorici Lisi Watanabe, šefici osoblja u tvrtki CureMetrix čiji je UI program prošle godine dobio dozvolu američkog regulatora, krucijalno u daljnjem razvoju umjetne inteligencije je spoznaja da je ista korisna samo kao alat koji bi pomogao radiolozima u budućim dijagnozama. Naravno, do pune upotrebljivosti ovog alata će sigurno proći još neko vrijeme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.