Zaboravite na Mediteran - iz hladnih zemalja snijega i lososa stiže novi način prehrane koji pokazuje izvanredne rezultate za zdravlje srca. Sve više istraživanja potvrđuje da nordijska prehrana pomaže u smanjenju opsega struka, regulaciji kolesterola i održavanju krvnog tlaka pod kontrolom. Stručnjaci smatraju da bi upravo ovaj način prehrane mogao biti prekretnica u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, koje su jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu.
Nordijska prehrana temelji se na cjelovitim i minimalno prerađenim namirnicama. Za razliku od zapadnjačke prehrane, gdje je većina hrane ultraprerađena, ovdje je naglasak na svježim, sezonskim i lokalnim sastojcima. Inspirirana je tradicionalnom hranom iz Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske.
"Vikinzi su jeli ono što im je priroda nudila, a njihova prehrana bila je čista i održiva", objašnjava nutricionistica Lauren Harris-Pincus. Upravo ta jednostavnost i oslanjanje na prirodne namirnice danas se povezuju s brojnim zdravstvenim prednostima.
Nordijska prehrana često se uspoređuje s mediteranskom jer obje stavljaju naglasak na biljne namirnice, vlakna i ribu. Međutim, dok se u mediteranskoj prehrani koristi maslinovo ulje, sjever Europe preferira ulje uljane repice (poznato i kao kanola ulje). Ono je bogato zdravim masnoćama i alfa-linolenskom kiselinom, biljnim oblikom omega-3 masnih kiselina koje nalazimo i u ribi poput lososa, skuše, haringe i sardina.
Redovita konzumacija ribe i ulja dokazano smanjuje rizik od srčanih aritmija, usporava stvaranje plaka u arterijama i poboljšava razinu masnoća u krvi, ključnih čimbenika za zdravlje srca.
Brojne studije potvrdile su koristi nordijske prehrane. U jednoj od njih, sudionici su nakon samo šest tjedana izgubili u prosjeku 4% tjelesne težine. U drugoj, provednoj tijekom šest mjeseci, osobe s pretilošću izgubile su gotovo 5 kilograma, trostruko više od onih koji nisu slijedili ovaj plan prehrane.
Analiza iz 2022. godine pokazala je da nordijska prehrana snižava kolesterol i šećer u krvi, i to neovisno o gubitku težine. Osobe koje su je slijedile imale su niže razine zasićenih masnoća i bolju regulaciju glukoze.
Čak i novija istraživanja upućuju na to da bi ovaj način prehrane mogao smanjiti rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima, iako su potrebna daljnja potvrđivanja.
Stručnjaci naglašavaju da je ključ nordijske prehrane u jednostavnosti i oslanjanju na lokalne namirnice. Manje prerađene hrane, manje šećera i crvenog mesa, a više povrća, ribe i cjelovitih žitarica.
"Ljudi koji vole bobičasto voće, raženi kruh i ulje uljane repice mogu bez grižnje savjesti uživati u ovoj prehrani. Ne moraju čekati dodatne studije kako bi znali da je riječ o zdravom izboru", poručuje dr. Frank Hu s Harvard School of Public Health.