Nefrolozi podijelili što moramo odmah napraviti ako želimo imati zdrave bubrege

Foto: Pexels

VELIKE su šanse da rijetko razmišljate o zdravlju bubrega, ali to bi se trebalo promijeniti jer su oni iznimno važni. Osim što reguliraju razinu tekućine u tijelu, filtriraju otpad i toksine iz krvi, pomažu u regulaciji krvnog tlaka, doprinose zdravlju kostiju aktiviranjem vitamina D, pomažu u proizvodnji crvenih krvnih stanica i pomažu u održavanju razine minerala (osobito kalija) pod kontrolom.

Ako želite poraditi na zdravlju svojih bubrega, jednu naviku morate što prije promijeniti, kažu nefrolozi.

"Najgora stvar za bubrege je konzumacija prehrane koja uključuje puno soli i brze hrane", kaže dr. Koshy Abraham. 

Slana hrana uzrokuje zadržavanje vode, što može opteretiti bubrege. Zadržavanje vode također može otežati srcu pumpanje krvi, što povećava krvni tlak.

"Dvije trećine slučajeva kronične bubrežne bolesti uzrokovane su visokim krvnim tlakom i dijabetesom", napominje dr. Abraham.

Dr. Jennifer Linehan u praksi je imala i nekoliko pacijenata koji su napravili značajnu štetu bubrezima uzimanjem previše ibuprofena. Kaže da taj lijek ograničava dotok krvi u bubrege i s vremenom ih može oštetiti.

Simptomi oštećenja bubrega mogu uključivati zbunjenost, umor, pojačano mokrenje, gubitak apetita, mučninu, osip, poremećaje spavanja, oticanje donjih ekstremiteta, slabost, povraćanje i gubitak težine.

Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, obratite se svom liječniku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.