Zašto nam je važna mobilnost?

Foto: Shutterstock

U SVAKODNEVNOM životu se susrećemo sa složenim pokretima koji traže višezglobnu aktivnost. Rođeni smo s punim opsegom pokreta, dakle mobilnost nije učenje "novog" nego vraćanje "starom". Mobilnost se odnosi na sposobnost zglobova da se sigurno, lagano, i slobodno kreću kroz svoj puni opseg pokreta.

Čovjek danas živi sjedilačkim životom. Sve je dostupno iz fotelje. No, ljudsko tijelo nije predodređeno za sjedilački život. Ukočenost, te bol u leđima, ramenima, i kukovima nas često podsjećaju na tu činjenicu. Mobilizacija bi trebala biti prevencija, a ne terapija, ali to se danas često zanemaruje.
 
Pokret mogu ograničavati skraćeni mišići, ograničenja mekih tkiva i zglobnih čahura, te slaba pokretljivost zglobova. Problem se rješava statičkim i PNF istezanjem, foam rollerom, i mobilizacijom zglobova (npr. elastičnim trakama). Po par vježbi nekoliko puta tjedno će spriječiti bolove, operativne zahvate, i poštedjeti vas rehabilitacije. Samo 15 minuta dnevno će dovesti do manjeg rizika od ozljede (ako je mobilnost dobra, neće doći do iskretanja/krivog položaja kod naglih pokreta), veće efikasnosti pokreta (pokret se odvija glatko, bez zapreka), većeg opsega pokreta (aktivna fleksibilnost u svakodnevnim situacijama), pravilnije tehnike izvođenja vježbi, i boljih performansi.
 
Osim mobilnosti, potrebna je i stabilnost. Svaki zglob je specifičan u tom pogledu. Evo prikaza idealne podjele:
 
- gležanj - mobilnost
- koljeno - stabilnost
- kuk - mobilnost
- lumbarni dio - stabilnost
- torakalni dio - mobilnost
 
Ako jedan od zglobova ne funkcionira na takav način, ostali to kompenziraju: ako gležanj nije mobilan, koljeno to kompenzira i nije dovoljno stabilno, što može dovesti do ozljede. Najvažnije je obratiti pozornost na ograničenja unutar opsega pokreta i eventualne asimetrije, a tek kasnije podvrgnuti vježbača treninzima. Sve se odvija prema načelu od jednostavnog do složenog - osnovni pokret moramo usavršiti prije nego ga smijemo nadograđivati, kako bi postao temelj za naprednije aktivnosti, bez potrebe za kompenzacijom i ograničenjima.
 
Vježbači, ali i svi ostali, trebaju biti i mobilni i stabilni - funkcionalni. Najvažnija je mobilnost, a zatim dolazi rad na snazi, stabilnosti, i brzini, a sve u granicama postignutog opsega pokreta. Bilo da ste profesionalni sportaš, rekreativac, ili povremeni vježbač, bez obzira na razinu bavljenja sportom mobilnost će učiniti vaš život lakšim - smanjit će napetost u mišićima, povećati snagu, fleksibilnost, i koordinaciju, te eliminirati bol.
 
Izvor: Fit-team
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.