Vlahušić vrši cenzuru i ucjenjuje oglašivače: "Ako ste uz Dubrovački list, onda ste protiv mene"

DUBROVAČKI list i njegovi novinari već mjesecima trpe izravne napade i političke pritiske od strane gradonačelnika Andre Vlahušića! Ovu tvrdnju su u otvorenom pismu hrvatskoj javnosti i novinarskoj struci iznijele direktorica i glavna urednica Dubrovačkog lista, Inga Radić i Barbara Đurasović.

Kršenje Zakona i Ustava

Zaposlenicima Dubrovačkog lista je, tvrde, zbog Vlahušića ugrožen posao i financijska egzistencija. "Sve je počelo prije nekoliko mjeseci kada nam je gradonačelnik, iz nama nepoznatih razloga, uskratio uobičajenu novinarsku komunikaciju i prestao se javljati na telefonske pozive novinara Dubrovačkog lista", navodi se u pismu.

Bio je to, poručuju iz Dubrovačkog lista, tek početak. "Potom je uslijedilo grubo kršenje zakona! Gradonačelnik je zabranio svojim pročelnicima i suradnicima da odgovaraju na službene upite", stoji u pismu. Ne treba posebno isticati kako se radi o kršenju Zakona o pristupu informacijama, ali i odredbi Ustava RH. Vlahušić je, navodi se u pismu, osobno "pozvao na red" i direktoricu lista, kojoj je "na krajnje neugodan način iznio neslagane s uređivačkom politikom i upoznao je s daljnjim aktivnostima koje planira poduzeti u utišavanju lista".

Zbog "Afere Šipan" počeo zivkati oglašivače

Kulminacija sukoba stigla je u vidu objavljivanja dokumenta koji Vlahušića direktno povezuje s "Aferom Šipan", koja već dugo potresa Dubrovnik. "Gradonačelnik Andro Vlahušić telefonski je nazivao naše oglašivače i ucjenjivao ih, što su nam osobno potvrdili neki od njih. Prijetio im je problemima u suradnji s Gradom ukoliko se nastave oglašavati u Dubrovačkom listu", stoji u pismu. Ubrzo nakon toga je gradsko poduzeće za prijevoz putnika Libertas raskinulo dugogodišnju suradnju s Dubrovačkim listom.

No, Vlahušić navodno ne vrši pritisak samo na gradska poduzeća, već i na privatnike. Njegov je moto, tvrde u pismu, "ako ste uz Dubrovački list, onda ste protiv mene". Vlahušićevog pritiska nisu lišeni ni članovi Nadzornog odbora Dubrovačkog lista. "Molimo vas da nas zaštitite od prvog čovjeka Grada koji je u slučaju Dubrovačkog lista daleko prekoračio ovlasti, prekršio Ustavnu odredbu o pravu na pristup informiranju uz svojevrsni reket nad oglašivačima", zaključuje se u pismu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.