VIDEO Divlje svinje šetaju u Kaštelima, ulaze u dvorišta. Pojavio se bizaran problem

Foto: Dalmacija danas

DIVLJE svinje sve češće se može vidjeti na području Kaštela. Šetaju uz cestu, ulaze ljudima u dvorišta, piše Dalmacija danas.

Ova situacija izazvala je nemir među stanovnicima, posebno onima s malom djecom, koji su sada prisiljeni živjeti u strahu od susreta s tim divljim životinjama.

"Prije nekoliko dana, izašao sam iz svoje kuće kako bih pozvao djecu na ručak. I onda sam doživio šok, ugledao sam divlje svinje koje su se slobodno kretale ispred moje kuće. Djeca su se igrala na dvorištu, a divlje svinje nisu ni reagirale na njihovo prisustvo. Ovo je postalo ozbiljan problem jer se divlje svinje pojavljuju ne samo noću već i usred dana", kaže jedan Kaštelanin za Dalmacija danas.

Stručnjaci tvrde da je moguće da su se ove divlje svinje preselile iz svojih prirodnih staništa zbog gubitka prostora ili tražeći hranu. S obzirom na to da se ovo događa u gusto naseljenom urbanom području, zabrinutost među stanovnicima raste.

"Divlje svinje slobodno se šeću našim ulicama usred dana. To nije bio izolirani slučaj - postalo je svakodnevno. Djecu se bojimo pustiti vani, a ni sami se ne osjećamo sigurno. Neću ni govoriti da su nam dvorišta izrovana i uništena", opisuje čovjek.

 

Navodi kako su se žalili i nadležnim institucijama, no uzaludno. Svinje se i dalje nonšalantno šeću dvorištima.

Splitska policija je također zaprimila nekoliko dojava o uništavanju povrća u vrtovima pored kuća koje se nalaze u blizini područja lovišta Kaštela koje se nalazi na padinama Kozjaka.

"Obzirom da rješavanja ovo problematike nije u nadležnosti policije, o navedenom smo obavijestili lovačko društvo i lovnog inspektora", kazali su iz PU splitsko-dalmatinske.

Iz Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije kažu kako je prema Zakonu o lovstvu zabranjeno loviti na javnim cestama i površinama te na građevinskom području, osim na neizgrađenom građevinskom području do njegovog privođenja namjeni.

"Prema članku 3. Zakona o lovstvu divljač je dobro od interesa za RH i ima njezinu osobitu zaštitu, a i ustanovljenje lovišta je u interesu RH.

Lovište se ustanovljuje prema vrsti divljači koja prirodno obitava ili se uzgaja na površinama zemljišta, prema broju divljači koja se prema mogućnostima staništa može uzgajati na tim površinama i namjeni lovišta.

Lovcima ruke zavezane

Međutim, postoje površine na kojima je propisana zabrana ustanovljenja lovišta te na takvim površinama, sukladno odredbama Zakona o lovstvu, lovoovlaštenici ne smiju vršiti nikakve lovne aktivnosti, a urbane sredine su jedne od tih mjesta", pojašnjava Mate Budimir, tajnik LSŽSD-a.

No što onda u ovakvim situacijama?

Budimir rješenje vidi u propisanom Programu za zaštitu divljači koji su neki gradovi donijeli, baš zbog učestalih slučajeva da se divlje životinje spuštaju u grad, no Grad Kaštela, čini se, nije na ovom tragu.

"Program zaštite divljači je planski akt koji korisnik površina podnosi ministarstvu nadležnom za poslove lovstva na suglasnost.

Dakle, Zakonom o lovstvu propisano je donošenje Programa zaštite divljači za površine na kojima je zabranjeno ustanovljenje lovišta kao što su gradovi i naselja, kako bi se slučajevi pojave divljači riješili na najprihvatljiviji i najbrži mogući način i omogućilo zakonsko opravdano uklanjanje ili istjerivanje divljači", govori.

Iz Lovačkog saveza ŽSD-a su istaknuli kako pojava divljih svinja u Kaštelima nije neuobičajena s obzirom na to da gradovi ili naselja mogu predstavljati relativno povoljna staništa za neke vrsti divljači, ali isto tako mogu predstavljati ugrozu prema stanovništvu te nije prihvatljivo da na takvim površinama obitavaju.

Isto tako, naglašavaju da samo jedna jedinka divljači može prouzročiti nedopustivu štetu. No ruke su im zavezane jer Grad Kaštela nije pokrenuo Program zaštite divljači kojim bi se omogućilo zakonski opravdano uklanjanje divljači s gradskih površina, na dobrobit divljači i građana.

"Komunalno redarstvo će, u suradnji s Mjesnim odborom Kaštel Sućurac i Lovačkom udrugom Kaštilac, podijeliti Repelente za divlje svinje kućanstvima u čijoj okolini su iste viđene.

Također, pojasnit će im se način korištenja kako bi primjena repelenta bila što učinkovitija, odnosno, kako bi isti odbio divlje svinje s naseljenog područja", odgovorili su iz Grada na upit portala Dalmacija danas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.