Broj slučajeva zaraze crijevnog bakterijom campylobacter trenutačno raste u Švedskoj. Početkom lipnja dnevno je bilježeno otprilike 30 slučajeva tjedno, a prošlog tjedna više od 200 slučajeva. "To je jako sezonski uvjetovano. Od srpnja broj prijava počinje značajno rasti", kaže Rikard Dryselius, istraživač pri švedskom Zavodu za javno zdravstvo.
Campylobacter je uobičajena bakterija koju mogu nositi i ljudi i životinje. Kod ljudi uzrokuje proljev, vrućicu i mučninu, ponekad i groznicu. Simptomi traju nekoliko dana i često prolaze sami od sebe. Teži simptomi mogu se pojaviti, ali su rijetki, piše švedski dnevni list Aftonbladet.
"Broj slučajeva obično doseže vrhunac u kolovozu, a zatim ponovno opada prema jeseni", kaže Rikard Dryselius. Najčešći način zaraze ljudi je putem piletine. "Zaraza se prenosi putem takozvanih vektora, odnosno muha i drugih životinja koje prenose bakterije na jata pilića. Ljeti je više aktivnosti i kretanja u prirodi nego zimi, i zato je campylobacter znatno češći ljeti kad je toplo", kaže Rikard Dryselius.
Zbog toga je važno održavati dobru higijenu u kuhinji prilikom pripreme hrane, osobito piletine. "Hranu treba zagrijati na 70 stupnjeva, po mogućnosti kroz dulje vrijeme, tada bakterije ugibaju. I pripazite da gotovu hranu ne stavljate na tanjur na kojem je bilo sirovo meso. I perite ruke."
Campylobacter se također može širiti preko stoke i kućnih ljubimaca ili putem nepasteriziranog mlijeka. Ali i putem vode: "Ima onih koji se zaraze pijući iz planinskih potoka koji mogu biti zagađeni životinjama. No gledano na godišnjoj razini, to nije tako često."
Prema švedskom Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti, svi zabilježeni slučajevi infekcije campylobacterom moraju se prijaviti epidemiologu. Sumnjiva izbijanja zaraze putem vode i hrane treba prijaviti uredu za zaštitu okoliša ili odgovarajućem odjelu u općini.