U Libiji nestale dvije i pol tone prirodnog urana: "Ovo je razlog za zabrinutost"

Ilustracija: EPA

INSPEKTORI Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), UN-ovog nuklearnog nadzornog tijela, otkrili su da je otprilike 2.5 tona prirodnog urana nestalo s libijskog nalazišta koje nije pod kontrolom vlade. IAEA je navedenu informaciju državama članicama podijelila u priopćenju u koje je Reuters imao uvid.

Nalaz je rezultat inspekcije prvotno planirane za prošlu godinu koja je "morala biti odgođena zbog sigurnosne situacije u regiji" i u konačnici je provedena tek jučer, prema izjavi šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Grossija.

"Za dolazak do lokacije je potrebna složena logistika"

Inspektori IAEA-e "utvrdili su da 10 bačvi koje sadrže otprilike 2.5 tona prirodnog urana u obliku koncentrata uranove rude nije na lokaciji na kojoj su trebale biti pohranjene prema tvrdnjama libijske vlade". U priopćenju se navodi kako će Agencija provesti "daljnje aktivnosti" na utvrđivanju okolnosti nestanka urana s lokacije, koja nije imenovana, ali i pronalasku nestalog urana. 

"Nedostatak informacija o trenutnoj lokaciji nuklearnog materijala može predstavljati radiološki rizik, kao i zabrinutost za nuklearnu sigurnost", navodi se. U priopćenju se tvrdi kako je za dolazak do lokacije potrebna "složena logistika". Libija je 2003. pod tadašnjim vođom Moamerom Gadafijem odustala od svog programa nuklearnog oružja. 

Posljednji veliki sukob u Libiji je završio 2020. godine

Libija je izložena neprekidnim sukobima otkako je Gadafi 2011. godine svrgnut u pobuni koja je imala podršku NATO-a. Od 2014. politička je kontrola podijeljena između suparničkih istočnih i zapadnih frakcija, a posljednji veliki sukob završio je 2020.

Privremena libijska vlada, uspostavljena početkom 2021. putem mirovnog plana koji su poduprli Ujedinjeni narodi, trebala je trajati samo do izbora zakazanih za prosinac te godine. Međutim, izbori još uvijek nisu održani, tako da je legitimitet privremene libijske vlade sporan. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.