Teror u Keniji: Cijeli dan trajale borbe za hotel, broj mrtvih još nije poznat

Foto: EPA

PUCNJAVA i dvije eksplozije čule su se u utorak oko 15 sati po lokalnom vremenu u luksuznom hotelskom kompleksu u glavnom gradu Kenije Nairobiju.

Za napad na hotelski kompleks u Nairobiju odgovornost je preuzela islamistička teroristička skupina al-Shabaab, a borba militanata i pripadnika snaga sigurnosti trajala je satima.

Točan broj žrtava još uvijek nije poznat. BBC navodi tri žrtve, dok je AFP, pozivajući se na svog fotografa koji je bio na licu mjesta, govorio o najmanje pet poginulih. Militanti su putem interneta objavili kako su ubili 47 osoba, ali svoje tvrdnje ničim nisu potkrijepili.

Tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Kenije, Fred Matiang'i, navečer oko 21 sat po našem vremenu kazao je kako su sve zgrade osigurane. Dodao je i da su Kenijci, kao i pripadnici drugih nacionalnosti, evakuirani.

"Situacija je pod kontrolom. Zemlja je sigurna. Terorizam nas nikad neće pobijediti", rekao je.

Što se točno dogodilo?

 

Napad je počeo oko 15 sati po lokalnom vremenu, što bi po našem vremenu bilo 13. Napadači su prvo bacili bombe na automobile pred hotelom. Čelnik kenijske policije potvrdio je da se najmanje jedan bombaš samoubojica raznio nedaleko od ulaza hotela Dusit. Kompleks DusitD2 je smješten u četvrti bogatoj raslinjem, u kojoj su mnoge poslovne zgrade zadnjih godina postupno zamijenile obiteljske kuće s vrtovima.

"Čula sam pucnjeve, a onda vidjela ljude kako trče podižući ruke u zrak. Neki su se sakrili u banku", rekla je jedna svjedokinja, prenosi BBC.

Policija je brzo došla na lice mjesta.

"Stvari nisu dobre. Ljudi umiru", rekao je jedan policajac na samom početku napada.

Nakon osam sati objavljeno je kako su sve zgrade osigurane i kako je situacija pod kontrolom.

No i nakon objave tajnika Ministarstva unutarnjih poslova čula se pucnjava.

Hotel DusitD2 ima pet zvjezdica i 101 sobu. Nalazi se u predgrađu Nairobija, a u sklopu kompleksa nalazi se i nekoliko restorana.

Hotel je u vlasništvu tajlandske grupacije Dusit Thani.

U Keniji su se već događali veliki napadi

U Keniji su se već događali džihadistički napadi velikih razmjera.

Dana 7. kolovoza 1998. u napadu na američko veleposlanstvo u Nairobiju, za koji je odgovornost preuzela Al Kaida, poginulo je 213, a ranjeno je 5.000 ljudi.

Pošto su 2011. potisnuti iz Mogadishua, pripadnici skupine Šebab izgubili su većinu svojih baza. No i dalje kontroliraju velika seoska područja odakle vode gerilske i bombaške napade, pa i u prijestolnici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.