Svjedoci o rušenju brane Peruča: Generala Đukića još nitko nije spomenuo

Foto: Hina

TREĆEG dana suđenja general-majoru JNA Borislavu Đukiću, optuženom za rušenje brane Peruča u siječnju 1993. godine, svjedočili su ratni snimatelj Petar Malbaša i tadašnji direktor elektrane Ivo Čović. Svjedoci su govorili o okolnostima, generalu Mladiću, ali optuženog Đukića ni spomenuli nisu. Obrana je ponovno tražila da svjedoci pogledaju okrivljenog. Nije im poznat.

Malbaša je govorio o pregovorima s Mladićem iz rujna 1991. godine kada se dogovarao izlazak snaga JNA iz Sinja.

"Ja sam rekao da je brana minirana...", kazao je tom prilikom tada pukovnik Mladić. Stalno je imao snimatelja uza sebe i jednom ga je, sjetio se Malbaša, ukorio jer je napustio sastanak da popuši cigaretu.

Mladić je rekao: "Ako me ne budete slušali, od Sinja neće ostati ništa"

Malbaša je došao i do snimki srpske strane.

"Imali su ratnog snimatelja, kao što je HV imao mene. Čak sam ga i znao jer smo zajedno služili vojni rok u Somboru. Vodili smo medijski rat. Njihov snimatelj je obilazio položaje, u Kijevu je snimio petoricu njihovih oficira kako detaljno opisuju okupaciju Peruče", kazao je Malbaša. 

Brana je bila okupirana 17 mjeseci, a uokolo su srpske snage postavile topništvo iz kojeg su mogli granatirati centar Sinja.

"Provodili su psihički teror. Palili su gume i puštali ulje niz Cetinu. Ljudi su strahovali od miniranja. Mladić je, pak, kužio medije. Na jednoj razmjeni, kada smo im doveli 22 vojnika JNA, a oni nama mrtve i nekoliko civila, tužno je bilo gledati njegovu bahatost. Opkolili su nas sa pet tenkova i dva transportera. Pitao sam ga gdje je došao, tamo nije bilo nijedne srpske kuće, nijednog Srbina. Pitao sam ga i hoće li granatirati Sinj. "Ako me ne budete slušali, u Sinju neće ostati ništa", prijetio je Mladić. Generalu Šimcu je rekao da s njim ne bi ni trebao razgovarati jer je izdajnik jugoslavenskih naroda. Stalno je naglašavao borbu za Jugoslaviju", kazao je Malbaša.

Nakon eksplozije snimio je oštećenja brane.

"Najveća količina eksploziva bila je na gornjem ispustu, gdje je bila galerija. Nadali su se da će potopiti sve do Omiša. Tijekom noći spriječena je katastrofa. Oštećenja su sanirana, jedino je bio problem sa temeljnim ispustom. Morali smo ispustiti vodu, srećom, pokazalo se da nije bio miniran", kazao je Malbaša.

Čović: Situacija je bila alarmantna, zvali smo premijera Šarinića

Ivo Čović sudjelovao je u pregovorima, a nakon eksplozije brane izvijestio je o svemu vrh hrvatske Vlade.

"Situacija je bila alarmantna. Prijetila je opasnost širem području, ljudstvu i materijalnim dobrima. Postojala je mogućnost urušavanja brane. Nazvali smo premijera Šarinića, na Peruču je stigao i direktor HEP-a. Imali smo sreću što razina vode nije bila visoka. Bilo je bitno zatvoriti rupu na brani", kazao je Čović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.