Suđenje Karadžiću moglo bi potrajati i dvije godine duže od planiranog

NAKON dva tjedna pauze u Haagu se nastavlja suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Naime, Sudsko vijeće usvojilo je zahtjev Radovana Karadžića da se suđenje prekine na dva tjedna kako bi ovaj mogao preslušati audio i video materijale zaplijenjene u stanu haškog bjegunca Ratka Mladića.

Materijal koji je Karadžić htio preslušati, zaplijenjen je u veljači u stanu supruge Ratka Mladića. Karadžić, koji se brani sam, unakrsno će ispitivati svjedoka optužbe Ekrema Suljevića. Suljević je tijekom rata u BiH bio član policijskog tima koji je provodio istrage o eksplozijama u Sarajevu u kojima su stradali građani. Posvjedočio je da su rezultati tih istraga pokazivali da su granate na civile u Sarajevu bile ispaljivanje s položaja Vojske Republike Srpske oko grada, javlja B92.

Karadžić je optužen za artiljerijske i snajperske napade na civilne objekte od 1992. do 1995. u Sarajevu u kojim je poginuo veliki broj civila. Na teret mu se stavlja i genocid u Srebrenici i još osam bosanskih općina, etničko čišćenje nesrba širom BiH i zatočavanje.

Suđenje Karadžiću počelo je 2009., a moglo bi potrajati dvije godine duže od planiranog. Naime, predsjedavajući Sudskog vijeća zaključio je kako bi se iznošenje dokaza moglo odužiti. Presuda bi se slijedom toga mogla očekivati u ljeto 2014. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.