Rusija ima tajni projekt ratnih dronova u Kini, kažu obavještajci

Ova ilustracija generirana je uz pomoć umjetne inteligencije

Rusija je u Kini pokrenula program za razvoj i proizvodnju dalekometnih dronova za potrebe rata protiv Ukrajine, otkrila su Reutersu dva izvora iz europske obavještajne agencije.

IEMZ Kupol, podružnica ruske državne kompanija za proizvodnju oružja Almaz-Antej, razvio je i testirao novi model bespilotne letjelice pod nazivom Garpija-3 (G3) u Kini uz pomoć kineskih stručnjaka.

Kina kaže da nije upoznata s takvim projektom

Pokazuje to izvješće koje je Kupol početkom ove godine poslao ruskom Ministarstvu obrane i u kojem je opisao svoju djelatnost. Kupol je kasnije obavijestio Ministarstvo obrane da je u tvornici u Kini uspio proizvesti bespilotne letjelice, uključujući G3, koje se može koristiti u ratu.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je Reutersu da nije upoznato s takvim projektom, dodajući da Kina ima stroge mjere kontrole izvoza bespilotnih letjelica.

Fabian Hinz, znanstveni suradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije, obrambenom think-tanku sa sjedištem u Londonu, rekao je da bi isporuka bespilotnih letjelica iz Kine Rusiji, ako bude potvrđena, bila značajna novost.

"Kina je dosad isporučivala uglavnom robu dvostruke namjene, odnosno komponente koje bi se mogle koristiti u oružanim sustavima. Ali dosad nije bilo informacija o isporuci kompletnih oružanih sustava", rekao je Hinz.

Amerika duboko zabrinuta ovim informacijama

Ipak, Samuel Bendett, suradnik u Centru za novu američku sigurnost (CNAS), think-tanku sa sjedištem u Washingtonu, kaže da se Peking ne bi izlagao međunarodnim sankcijama zbog pomaganja ruskom ratnom stroju, te da je potrebno više informacija kako bi se nedvojbeno utvrdilo da se ruski vojni dronovi proizvode u Kini.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće duboko je zabrinuto Reutersovim izvješćem o programu bespilotnih letjelica i kaže kako se čini da kineska tvrtka pruža pomoć u proizvodnji smrtonosnog oružja ruskoj tvrtki koja je pod sankcijama SAD-a.

Bijela kuća nije prepoznala ništa što bi upućivalo da je kineska vlada svjesna ovih transakcija, ali ističe kako Kina ima odgovornost osigurati da njene kompanije ne pružaju Rusiji pomoć u smrtonosnom oružju.

G3 može prijeći oko 2000 kilometara i ima nosivost 50 kg, prema izvješćima iz Kupola, koji je stavljen pod američke sankcije u prosincu 2023. Uzorci G3 i nekih drugih modela bespilotnih letjelica proizvedenih u Kini imaju isporučeni su Kupolu u Rusiju na dodatno testiranje, ponovno u suradnji s kineskim stručnjacima.

Kina više puta odbacivala tvrdnje da pomaže Rusiji

Kupol je preuzeo sedam vojnih bespilotnih letjelica proizvedenih u Kini, uključujući dva G3, u svom sjedištu u ruskom gradu Iževsku, prema fakturama koje je Kupol ljetos primio od ruska kompanije za koju se smatra da je posrednik s kineskim dobavljačima. Fakture, od kojih jedna zahtijeva plaćanje u kineskim juanima, ne navode datume isporuke niti identificiraju dobavljače u Kini.

Dva obavještajna izvora rekla su da je isporuka bespilotnih letjelica Kupolu prvi konkretan dokaz od početka invazije na Ukrajinu da su kompletne bespilotne letjelice proizvedene u Kini isporučene Rusiji.

Izvori su Reutersu pokazali ukupno pet dokumenata, uključujući dva Kupolova izvješća ministarstvu u prvoj polovici godine i dvije fakture, kako bi poduprli svoje tvrdnje o postojanju ruskog projekta za proizvodnju dronova u Kini.

U izvješćima Kupola ministarstvu nisu navedene preciznije lokacije vezane uz projekt. Reuters također nije mogao utvrditi je li Ministarstvo obrane dalo zeleno svjetlo za nastavak predložene serijske proizvodnje.

I Rusija i Ukrajina se utrkuju u povećanju proizvodnje bespilotnih letjelica

Peking je više puta zanijekao da kineske tvrtke opskrbljuju Rusiju oružjem koje se koristi u Ukrajini, rekavši da je Kina i dalje neutralna. Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je Reutersu da kinesko stajalište predstavlja kontrast u odnosu na druge nacije s "dvostrukim standardima u prodaji oružja" za koje kaže da su "dolijevale ulje na vatru ukrajinske krize".

Ministarstvo je početkom rujna naglasilo kako nema međunarodnih ograničenja na trgovinu Kine s Rusijom. Novi dokumenti pokazuju da je Kupol u državnom vlasništvu i da je otišao korak dalje nabavivši kompletne bespilotne letjelice u Kini.

I Rusija i Ukrajina se utrkuju u povećanju proizvodnje bespilotnih letjelica, koje su se pokazale kao vrlo učinkovito oružje u ratu.

David Albright, bivši inspektor UN-a za oružje koji vodi istraživačku skupinu Instituta za znanost i međunarodnu sigurnost i proveo je opsežan rad na kineskoj i ruskoj suradnji u proizvodnji bespilotnih letjelica, rekao je za Reuters da bi Kupol mogao zaobići zapadne sankcije protiv Rusije postavljanjem proizvodnog pogona u Kina gdje bi mogao pristupiti naprednim čipovima i stručnjacima.

No, Bendett iz CNAS-a kaže da Peking ima razloga za oprez: "Službeno postojanje tvornice koja proizvodi bespilotne letjelice za Ruse izlaže Kinu težim sankcijama, tako da nije jasno u kojoj bi mjeri Kina bila voljna riskirati da se takvo nešto razotkrije".

Nadograđena verzija

G3 je nadograđena verzija bespilotne letjelice Garpija-A1. Redizajnirali su ga kineski stručnjaci radeći na nacrtima Garpija-A1. Kupol je naglasio da će u roku od osam mjeseci projekt u Kini biti spreman za proizvodnju REM 1 jurišne bespilotne letjelice kineskog dizajna nosivosti 400 kg. Dva europska obavještajna izvora rekla su da bi ovaj sustav bio sličan američkom dronu Reaper.

Izvori su rekli da je druga ruska obrambena tvrtka TSK Vektor djelovala kao posrednik između Kupola i kineskih dobavljača u projektu. Kažu da su ruske tvrtke surađivale s kineskom tvrtkom Redlepus TSK Vector Industrial sa sjedištem u Shenzhenu, ne navodeći Redlepusovu ulogu.

Zasebni dokument kojeg je analizirao Reuters otkriva planove koji uključuju Kupol, TSK Vektor i Redlepus za uspostavu zajedničkog rusko-kineskog centra za istraživanje i proizvodnju bespilotnih letjelica u posebnoj gospodarskoj zoni Kashgar u kineskoj pokrajini Xinjiang.

Putin nedavno rekao da je vojska dobila 140.000 dronova tijekom prošle godine

Reuters nije uspio utvrditi tko je napisao dokument, koji je nosio logotipe triju kompanija, niti identificirati primatelja. "Napredna baza za istraživanje i proizvodnju bespilotnih letjelica od 80 hektara mogla bi proizvoditi 800 dronova godišnje", stoji u dokumentu. Nije naveden vremenski okvir kada će baza biti operativna.

Prošlog je tjedna ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je ruska vojska dobila oko 140.000 bespilotnih letjelica tijekom 2023. i da Moskva planira udeseterostručiti taj broj ove godine.

"Tko brže reagira na zahtjeve na bojnom polju, taj pobjeđuje", rekao je Putin na sastanku u Sankt Peterburgu o proizvodnji dronova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.