Amerika sprema novi paket pomoći Ukrajini

Foto: EPA

SAD namjerava objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od osam milijardi dolara, tijekom posjeta predsjednika Volodimira Zelenskog Washingtonu, rekla su dvojica američkih dužnosnika.

Bidenova administracija intenzivno je razgovarala s Kongresom da prije 30. rujna, kraja savezne fiskalne godine, dopusti povlačenje 5,6 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini.

Američki dužnosnici tvrde da će Bijela kuća sutra obavijestiti Kongres da se ide s objavom o pomoći iz američkih vojnih zaliha u vrijednosti od 5,6 milijardi dolara. Sadržaj tog paketa još uvijek nije definiran.

Streljivo, oružje, dronovi...

Sutra će se također najaviti pomoć od 2,4 milijarde dolara u okviru Inicijative za sigurnosnu pomoć Ukrajini. S tom novcem će se kupiti oružje za Ukrajinu, umjesto da se povlači iz američkih vojnih zaliha.

Pomoć uključuje streljivo, oružje, borbene dronove i materijal potreban za proizvodnju municije u samoj Ukrajini, rekao je jedan od izvora.

SAD također planira objaviti pomoć od 375 milijuna dolara Ukrajini putem posebne predsjedničke ovlasti (PDA) koja omogućuje američkom predsjedniku da iz vojnih zaliha ministarstva obrane prebaci oružje tamo gdje je potrebno.

Precizno navođene bombe

U sklopu te mjere Ukrajini će se isporučiti precizno navođene bombe s dosegom do 130 kilometara. Njih ispuštaju borbeni zrakoplovi. Javnost neće biti upoznata koje će se još oružje isporučiti Ukrajini.

Kongres je u dvije i pol godine odobrio vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 175 milijardi dolara.

Američke kompanije koje bi mogle imati koristi od pojačane isporuke oružja Ukrajini su, između ostalih, RTX, Lockheed Martin, General Dynamics i Northrop Grumman.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.