Ravnateljica kaštelanske škole: Meni put u New York sigurno ne bi propao

Screenshot: YouTube/123.rf

JADRANKA ŠOŠIĆ, dugogodišnja ravnateljica kaštelanske Osnovne škole Bijaći, preko programa Erasmus putovala je u Španjolsku i na to je putovanje vodila i svoju kćer, koju je zaposlila u istoj školi.

Istodobno u školi Bijaći kasni realizacija natječaja za radno mjesto nastavnika u razrednoj nastavi s produljenim boravkom, koji je raspisan još 28. listopada prošle godine, pa su se neki od kandidata žalili Ministarstvu prosvjete i na to su dobili odgovor - da se jave prosvjetnoj inspekciji.

U međuvremenu, netko u toj školi radi na zamjeni, a zakonski to ne bi smio dulje od 60 dana, kako Slobodna Dalmacija prenosi riječi jedne od kandidatkinja.

Ravnateljica: Nema te sile da bih ja odustala

Nakon povratka s putovanja u Španjolsku školska ravnateljica Jadranka Šošić krivnju zbog kašnjenja natječaja i kršenja zakonskih propisa svalila je na - propise. 

"Vi znate da je Ministarstvo uvelo pravilnik o zapošljavanju, sad imate povjerenstva, testiranja usmena i pismena. E, taj pravilnik naša škola je dobila tek nedavno, dakle, čekali smo da ga usvoji Županijska skupština kao osnivač škole. Inače bi se natječaji mogli rušiti da ne poštujemo proceduru", navela je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju ravnateljica Šošić kao prvi razlog kašnjenja. Kao drugi razlog navela je štrajk prosvjetara, iako je on završio krajem studenog. Zatim je kao dodatni razlog navela da je jedna učiteljica iz povjerenstva otišla na bolovanje.

U svakom slučaju, putovanje u Madrid isključila je kao razlog kašnjenja natječaja:

"Ma kakvo putovanje! Imam obrazloženje za sve, i uvijek sam ga imala. Ja sam transparentna, a stalno sam pod lupom javnosti. Nisam ja kao ovi jadni kolege šta su se uplašili pa odustali od New Yorka. Nema te sile da bih ja odustala ako sam u pravu, ja bih bila frajer do kraja i ne bi me zbunilo ništa. A zašto vi malo ne pišete koliko doktori putuju i na čiji račun? Nego o nama koji smo ionako potplaćeni." 

Zaposlila i kćer: "Moja kći tada je bila jedini kandidat"

Na pitanje ravnateljici kako je u školi zaposlila svoju kćer, odgovorila je: "Ma dajte, molim vas, pa toliki su mi htjeli zbog toga nauditi, a ja ću vam reć da je moja kći tada bila jedini kandidat i nitko drugi se nije javio na natječaj. Sve inspekcije svijeta ne bi mi riječ mogle reći na tada provedeni natječaj, kao što i nisu iako su ih slali. Moja kći je Tomislava Rogošić, diplomirana je profesorica, vrijedna je i može biti primjer drugima. Ja nju i ne viđam u školi, za razliku od nekih koji su zaposlili ženu kao računovođu. O njima nećete da pišete nego ste se uhvatili Jadranke Šošić. A ja nikad ne bi svoga zaposlila u računovodstvo, nikad! Moja kći je, ustvari, često segregirana baš zato što mi je kći. A vi dođite i provedite anonimnu anketu sa zaposlenima pa ćete vidjeti koliko se poštuje moj rad. Ja sam sto ljudi zaposlila, stoooo!"

Tko plaća putovanje na koje je ravnateljica Šošić vodila svoju kćer? "To nije novac poreznih obveznika, to je novac Europske unije i daje nam ga Agencija za mobilnost. To su vodili Nijemci, nema u njih šale", odgovorila je ravnateljica pokazujući svoje shvaćanje trošenja javnog novca.

Na pitanje što je korisno naučila u Španjolskoj za bolju edukaciju i rad u svojoj školi, odgovorila je kako je naučila "da u uređenim školama po svijetu svaki ravnatelj ima po četiri zamjenika, a ne da ja sve radim". Pritom je napomenula kako je prethodne noći bila u tiskari radi školskog lista.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.