Radnici Uljanika TESU-a sedmi dan štrajka izašli na ulice

ZAPOSLENICI Uljanika TESU-a (Tvornica električnih strojeva i uređaja) d.d. danas su, sedmi dan štrajka, prošli ulicama glavnog grada Istre uz bubnjeve, zviždanje i transparente. "Ovi ljudi su gladni. Sedmi dan smo u štrajku, a ništa se bitno nije još dogodilo. Želimo da nas čuju građani i iskazujemo veliko nezadovoljstvo državom koja ne obraća pažnju na nas", poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko i dodao da će, ako se uskoro za TESU ne pronađe dugoročno rješenje i ako radnici ne počnu dobivati svoje plaće, u štrajk solidarnosti pozvati i radnike brodogradilišta Uljanik, a bude li potrebno, i cijelu brodogradnju u Hrvatskoj.

Naime, radnici TESU-a zahtijevaju isplatu dviju zaostalih plaća, ostavku Uprave Uljanika TESU-a d.d. i rješavanje vlasničkih odnosa. Prije osam dana većina nezadovoljnih radnika izjasnila se za štrajk. Većina zaposlenih želi povrat u Grupu Uljanik, što se ne podudara sa željama Uprave Uljanika. Prije ovog štrajka radnici Uljanika organizirali su dvosatni štrajk nakon kojeg je član Uprave Damir Peruško dao otkaz, piše Glas Istre.

Nade svih zaposlenih u ovom poduzeću usmjerene su prema Vladi i državnom tajniku Ruđeru Friganoviću koji se treba pojaviti u utorak u Puli i sazvati skupštinu dioničkog društva koja će imenovati novu upravu i nadzorni odbor. Nadaju se da će vlasnik opet postati Uljanik, što je i zahtjev 138 radnika TESU-a. Od srijede tvrtka je obezglavljena, nema niti jednog člana Uprave, a u Nadzornom odboru ostao je samo Rajko Kutlača.

"Nadamo se da ćemo početi raditi od srijede jer trebamo isporučiti generatore za Uljanik i Brodosplit. Ali nećemo ih isporučiti ako nam ne daju plaće", rekao je Šverko. Podžupan Istarske županije Valerio Drandić, koji se u ime Istarske županije obratio prosvjednicima, poručio im je da je župan Ivan Jakovčić upravo danas u Zagrebu gdje razgovara s premijerkom Jadrankom Kosor i, između ostalog, nastojat će dogovoriti uvjete za razrješenje. "U protivnom, ako treba, ići ćemo s vama do Vlade."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.