Prvo su zatvorili bankare, a sada se svakom Islanđaninu smiješi 240 dolara od nacionalizacije banke

Foto: 123rf

ISLAND je osudio 26 bankara na ukupno 76 godina zatvora zbog uloge u financijskoj krizi, a sada se svakom Islanđaninu smiješi i jednokratna isplata iznosa od 30,000 islandskih kruna (oko 240 dolara) od preuzimanja Íslandsbanki, jedne od triju najvećih banaka.   

Isplatu je obećao ministar financija Bjarni Benediktsson na nacionalnoj konvenciji Stranke za nezavisnost. "Ja kažem da vlada treba uzeti unaprijed određen dio, 5 posto, i jednostavno ga predati ljudima ove zemlje", rekao je.

Prema pisanju islandskih medija, vlada će u dogovoru s kreditorima preuzeti 95 posto dionica Íslandsbanki, čime će država postati glavni vlasnik. Riječ je o drugoj banci u javnom vlasništvu, što ne raduje tamošnjeg predsjednika Vijeća za proračun Guðlaugur Þór Þórðarsona, iako on vjeruje da je preuzimanje nužno da bi se ukinula kontrola kapitala.   

U ovom trenutku nema čvrstih naznaka kada bi se trebalo odigrati preuzimanje i posljedična isplata građanima, ali potezi islandske vlade, u potpunoj suprotnosti s mjerama u ostatku svijeta, zaslužuju punu pažnju. Island se zahvaljujući odluci da dopusti bankama da propadnu i odustane od mjera štednje ne samo otrgnuo recesijskim trendovima, već je u potpunosti vratio svoj dug Međunarodnom monetarnom fondu i to prije dospijeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.