Poljski premijer zabrinut zbog Macrona: Njegovi komentari o NATO-u su opasni

Foto: Epa

FINANCIAL TIMES objavio je u nedjelju navečer intervju s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckijem u kojem je on nazvao “opasnima” izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o NATO-u.

Naime, Macron je prošloga tjedna za list The Economist rekao kako je NATO doživio “moždani udar”, govoreći pritom o nedostatku koordinacije unutar NATO-a i nepredvidljivim političkim potezima američkog predsjednika Donalda Trumpa, piše Reuters

NATO je "najvažniji savez na svijetu kada je riječ o očuvanju slobode i mira" te je "opasno" Macronovo preispitivanje uzajamne suradnje i obrane njegovih članova, rekao je Morawiecki za Financial Times.

Stao u obranu SAD-a

"Mislim da Macronovo preispitivanje NATO-ove posvećenosti uzajamnoj obrani može ponukati ostale saveznike da se pitaju je li možda Francuska ta koja će odustati od svoje obaveze. Nadam se da još uvijek možemo računati na Francusku u tom smislu“, kazao je Morawiecki.

"Francuska troši manje od 2 posto BDP-a na obranu. Mislim da je u redu zapitati se zašto neki aspekti NATO-a ne funkcioniraju kako bi trebali, ali to se ne događa zbog nedostatka američke posvećenosti savezu, već nedostatka reciprociteta nekih europskih saveznika", dodao je.

Francuska je tradicionalno podijeljena oko svoje uloge u NATO-u, piše Reuters, i nije sudjelovala, mada je bila članica tog saveza, u njegovom strateškom vojnom planiranju od 1966. do 2009. godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.