Nakon cvjećarnice i ribarnice, carina zatvorila i pekaru. Zbog 24 kune

Foto: Index

IZ SVIH dijelova Hrvatske dolaze informacije o zatvaranju kafića, ribarnica, pekara, cvjećarnica i drugih obrta - zbog sitnih prekršaja, dok istovremeno poreznici okreću glavu od milijunskog kriminala koji se događao, na primjer, u Agrokoru.

>> Ako ste osjetili teror poreznika na svojoj koži, javite nam svoja iskustva na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

Jedna od zadnjih u nizu zatvorenih našla se i pekarnica u zagrebačkom kvartu Špansko. Zaposlenici i voditelji pekare su u šoku budući da u 19 godina poslovanja nisu doživjeli ništa slično, pogotovo jer nisu dužni "niti lipu" poreznoj upravi te uredno plaćaju sve svoje obveze, poput doprinosa zaposlenicima.

Nisu htjeli razgovarati s nama, a onda se jedan rasplakao

Jedan od zaposlenika u suzama nam je naveo kako je vlasnik pekarnice bolestan, a najnovije vijesti o zatvaranju sigurno neće doprinijeti njegovu oporavku.

"Nama je ovo stvarno bio veliki šok. To ne postoji nigdje u svijetu da poreznici i carinici mogu biti ujedno i suci i donositi tako drastične mjere, poput zatvaranja posla od kojeg žive ljudi i njihove obitelji. To ne radi ni Judge Dredd. I to zbog čega? Kao razlog su naveli da je u kasi bilo 24 kuna manje nego što je trebalo te da fingiranom kupcu nije predan račun", naveo je jedan od zaposlenika koji je želio ostati anoniman, prije svega zbog straha od moguće daljnje osvete represivnih organa.

I da se potvrde optužbe, zatvaranje lokala zbog sitnih prijestupa teško se može opravdati nekim uvođenjem reda u hrvatsko gospodarstvo teško pogođeno korupcijom i muljažama vlasnika velikih tvrtki s represivnim organima koji im gledaju kroz prste, samo ako su pogodni. No zaposlenik s kojim smo porazgovarali je ustvrdio kako su optužbe, odnosno sitnice zbog koji je pekarnica zatvorena - isforsirane.

"Trebale su nam kovanice"

"Postoje dokazi koji će se priložiti sudu, odnosno da je manjka bilo zato što je poslovođa uzeo novac iz kase kako bi ga usitnio jer se u pekarnici posluje najviše s kovanicama. Upravo se postupanje poreznika i carinika dogodilo u tom trenutku. Porezna inspektorica koja je bila na mjestu događaja također je našla otkucani račun za koji su tvrdili da nije bio izdan, ali nisu to htjeli uvažiti jer njega prodavačica nije predala u ruke navodnom kupcu budući da je u pekarnici vladala velika gužva. Jednostavno ga je otkucala, ali zbog gužve nije predala račun, nije ga skinula iz printera, već se posvetila idućem kupcu u redu", opisao nam je očajni zaposlenik.

Zaposlenik pekarnice je ustvrdio kako sigurno nisu imali nikakav dug prema državi.

Neslužbeno nam je kazao i kako je u ime pekarnice podnesena žalba sudu.

"Nadam se da će sud uvažiti obrazloženje i dokaze, ali šteta je već učinjena zatvaranjem zbog sitnica koje su se mogle opravdati na licu mjesta", izjavio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.