Ministar tvrdi da se struja vratila u Venezuelu, ljudi se i dalje žale

Foto: EPA

VENEZUELANSKI ministar informiranja izjavio je kako je u potpunosti obnovljena opskrba električnom energijom u Venezueli, javlja CNN.

Nestanak struje koji traje od 7. ožujka ostavio je mnoge domove bez tekuće vode i izazvao kaos u bolnicama, na ulicama, u trgovinama i školama.  Smatra se da u 19 od 23 države nije bilo električne energije, a glavni grad Caracas bio je većinom prekriven tamom.

Ministar informiranja Jorge Rodriguez izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare kako je "predsjednik Nicolas Maduro odlučio ponovno pokrenuti sve radne aktivnosti diljem zemlje" u četvrtak i dodao kako škole neće raditi još 24 sata.

Pozvao je ljude da isključe aparate i ugase svjetla. "Pomozite nam da vam pomognemo", rekao je.

Bolnice još uvijek bez struje

No, novinari CNN-a na terenu vide pomalo drugačiju situaciju. Opskrba električnom energijom obnovljena je u mnogim dijelovima Caracasa, ali ne svugdje.

Liječnik iz neprofitne organizacije Medicos por la Salud izjavio je u srijedu za CNN da mnoge bolnice u Venezueli i dalje imaju prekide struje tijekom cijelog dana. Tako su bolnice u Valenciji, Meridi i Maracaibou izvijestile o dugosatnim prekidima opskrbe električnom energijom. Liječnici se u spomenutim gradovima oslanjaju na generatore ili prevoze svoje pacijente u bolnice u susjednim gradovima. 

Ministar Rodriguez također je rekao kako 80% zemlje i 70% glavnog grada Caracasa sada ima pitku vodu.

Tijekom nestanka struje diljem zemlje mnogi građani morali su, zbog prestanka rada električnih pumpi, puniti spremnike vodom na prirodnim izvorima. Nekima je jedini izvor vode bio prljavi potok ili odvodne cijevi.

Prebacivanje krivnje

Jorge Rodriguez okrivio je na konferenciji oporbu i sve one koji podržavaju samoproglašenog predsjednika Juana Guaida za višednevni nestanak struje i rekao kako su pokušali srušiti električnu mrežu uključivanjem svih mogućih uređaja.

Podsjetimo se, oporba je izjavila kako je zbog nestanka struje u državi poginulo najmanje 17 osoba. Privremeni samoproglašeni predsjednik Juan Guaido za ovakvo stanje u zemlji okrivio je vladu službenog predsjednika, a Nicolas Maduro krivnju je prebacio na SAD i imperijalističke sile.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.