Merkel se nada većini na sutrašnjem glasanju o fondu za stabilizaciju eurozone

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel sutra bi u Bundestagu prilikom glasanja o proširenju ovlasti Fonda za europsku financijsku stabilizaciju mogla imati problema s dobivanjem većine.

U probnom glasanju, 13 članova njene stranke nije glasalo za planiranu reformu, a očekuje se kako će i među njenim koalicijskim partnerima liberalima biti najmanje pet zastupnika koji neće dati podršku planu.

Vlada sebi može priuštiti najviše 19 "disidenata" iz svojih redova sa glasom "ne", ukoliko želi zadržati makar simboličnu, takozvanu kancelarsku većinu. Ona iznosi 311 glasova, a vladajuća koalicija liberala i demokršćana ima 330 od 620 zastupnika u parlamentu.

Merkel je kazala kako vjeruje u većinu u svojim redovima, te da joj sutra kancelarska većina neće biti ni potrebna, jer je velik broj opozicijskih političara navodno pristao dati svoj glas za reformu EFSF-a.

Osim toga, i daje je uporna u obrani svoje politike za spas eura. "Mi to radimo za nas. Bankrot Grčke i drugih zaduženih zemalja nije opcija. Nama je euro potreban, jer je on dobar za nas", kazala je za ARD.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.