Marš za klimu: U Madridu se okupile tisuće prosvjednika, među njima i Greta

Foto: Epa

VIŠE tisuća aktivista iz cijelog svijeta okupilo se danas na ulicama Madrida i Santiaga zahtijevajući od svjetskih čelnika koji sudjeluju na samitu COP 25 poduzimanje hitnih mjera protiv klimatskih promjena.

Glavni prosvjed zbiva se na ulicama Madrida za vrijeme trajanja UN-ove konferencije o klimi COP 25 koja se u tome gradu održava od 2. do 13. prosinca, piše The Local.

Prosvjed pod sloganom "suočen s klimatskom krizom, svijet se probudio" započeo je u Madridu u 18 sati kod kolodvora Atocha. Okupljanju bi se trebali pridružiti i mlada švedska aktivistkinja Greta Thunberg te španjolski glumac Javier Bardem. 

Stigla u Madrid noćnim vlakom

Thunberg, koja je 2018. na globalnoj razini pokrenula školske štrajkove za klimu, stigla je u Madrid noćnim vlakom te će uoči najavljene manifestacije prvo održati konferenciju za novinare. Ta 16-godišnjakinja sudjelovala je na klimatskom samitu UN-a u New Yorku, kamo je stigla jedrilicom, a u Europu se vratila katamaranom kako bi izbjegla korištenje zrakoplova.

Nakon današnjeg marša pobornici zaštite okoliša organiziraju društveni samit za klimu koji počinje u subotu i trajat će do 13. prosinca, posljednjeg dana COP25.

Oko 200 potpisnica Pariškog sporazuma koje su se obvezale ograničiti zagrijavanje planeta za najviše 2 stupnja Celzija, ili čak 1,5 stupnjeva Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje, od ponedjeljka pokušava u Madridu utvrditi još ambicioznije ciljeve.

Nema naznaka usporavanja rasta emisija stakleničkih plinova

Planet je sada topliji za otprilike jedan Celzijev stupanj u odnosu na predindustrijsko doba. Međutim, ako temperatura nastavi rasti sadašnjim tempom, zbog emisija plinova s učinkom staklenika, prag od 1,5 stupnjeva, zacrtan Pariškim sporazumom, bio bi postignut između 2030. i 2052. godine, kažu UN-ovi stručnjaci za klimu.

Svakih pola Celzijevog stupnja više povećava intenzitet i/ili učestalost meteoroloških katastrofa kao što su toplinski valovi, oluje, suše, poplave, a ako i bude ispoštovan minimalni cilj Pariškog sporazuma globalnog rasta temperature za najviše +2°C, cikloni, uragani ili tajfuni postat će snažniji i cikloni će harati u kategorijama 4 i 5.

Prema UN-ovu izvješću, emisije CO2 prosječno su rasle za 1,5 posto na godinu u posljednjih deset godina i nema nikakvih nagovještaja usporavanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.