Leteći cirkus Milana Bandića

MILAN BANDIĆ za objavu kandidature za parlamentarne izbore nije mogao izabrati valjda gori dan. Kako je primijetio politički analitičar Davor Gjenero, zagrebački gradonačelnik baš ima peh s vremenom.

Danas, baš tamo oko podneva, u vrijeme kada je održavao konferenciju za novinare, kiša je lijevala kao iz kabla, Bundek se pretvorio u blato, a nebo se opako natmurilo. Kandidaturu je stoga prigodno objavio u - kafiću.

Neki bi to možda označili kao loš start.

Iracionalni Bandić

"Iracionalan potez i precjenjivanje vlastih snaga", tako je politolog Davor Gjenero opisao kandidaturu Milana Bandića na parlamenatrnim izborima. No, Gjenero se već jednom zeznuo u vezi gradonačelnikovih ambicija, i to kada je kazao da se Bandić neće kandidirati za predsjednika Republike.

"Meni se tada činilo da nema nikakve racionalne osnove za njegovu kandidaturu, kao što to mislim i za ovu kandidaturu. On ne može računati na glasove koje je dobio na predsjedničkim izborima, čak ni na one koje je dobio u prvom krugu, jer se politička arena za parlamentarne izbore sasvim drugačije organizira i puno je snažnija stranačka disciplina glasača na parlamentarnim, nego na predsjedničkim izborima. A mreža na koju Bandić računa funkcionira samo na zagrebačkoj suburbuiji. No, to ga stavlja u poziciju parlamentarnog marginalizma. On nema potencijala da postane parlamentarnim čimbenikom", ocijenio je politolog.

Stijena kao kamen

O odabiru naziva Bandićeve nezavisne liste - Stijena - koji bi prema Bandićevoj zamisli trebao asocirati na snagu i dosljednost, Gjenero kaže kako će birače ta riječ više asocirati na kamen i "dinaridski mentalitet", nego na stamenost. "To je za Bandića vrlo nepovoljna asocijacija", zaključuje.

"Sve što Bandić radi sliči na radionicu Montyja Pythona. Izgleda kao da se netko inteligentan i ciničan šali na naš račun, ali bojim se da to ipak nije tako. Ipak, sve skupa izgleda jako smiješno", zaključuje Gjenero.

Politolog Davor Gjenero žestoko je iskritizirao Milana Bandića i jer je svoju kandidaturu najavio u radijskoj emisiji u koju je pozvan kao gradonačelnik. "Neodgovorno je od njega da u jednoj radijskoj emisiji u kojoj nastupa kao gradonačelnik govori o svojim negradskim političkim ambicijama. To mi se čini da je zloporaba, sukob interesa, kako hoćete", kaže nam Gjenero.

"Bandića ima razloga vjerovati da mu nitko ništa ne može"

Kandidatura Milana Bandića na izborima meni se čini kao logičan potez, kazao je za Index politički analitičar Žarko Puhovski. "Kao prvo, postigao je dobar rezultat na predsjedničkim izborima. Kao drugo, traži drugi prostor za djelovanje jer je zbog sukoba u stranci ili sa strankom koja kontrolira Gradsku skupštinu ostao bez Zagreba, i situacija je postala takva da akcije koje su mu bitne kao gradonačelniku jednostavno više nisu moguće" kaže nam Puhovski.

Obzirom da je Bandić političar protiv kojeg je napisano valjda najviše kaznenih prijava, metom Uskoka, kaže nam Puhovski, teško će postati. "To bi se u dijelu javnosti doživljavalo kao politički obračun. Uostalom, ne mislim da je to njegov glavni motiv za kandidaturu. Bandić se kandidira jer ima razloga za samopouzdanje. On ima razloga vjerovati da mu ništa ne mogu jer se toliko dugo povlači ta priča, a nikad se ništa nije dogodilo", smatra Puhovski.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.