KAKO VLAST ŠTITI ŽRTVE NASILJA? Drastično srezali budžet skloništu za zlostavljane žene i djecu

Foto: Luka Šangulin/Index

U POSLJEDNJIH pet radnih dana 34 žene zatražile su pomoć zbog nasilja partnera u samo jednom zagrebačkom savjetovalištu - Savjetovalištu Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ). Nazvale su besplatan broj Savjetovališta (08005544) koji radi od 10 do 17 sati radnim danom.

Ova velika brojka pokazuje koliko se često nasilje nad ženama događa u Hrvatskoj, iako se o tome dovoljno ne govori.

Statistike kažu da na jednu ženu koja se javi, dolazi tamna brojka od deset žena koje nasilje ne prijavljuju. Kada govorimo o seksualnom nasilju, tada na jednu ženu dolazi tamna brojka od dvadeset žena koje ga ne prijavljuju.

Te su žene žrtve nasilja svojih partnera. Premlaćivane, često i silovane, izložene fizičkom, psihičkom i ekonomskom nasilju. Žene se tek nakon dužeg vremena zlostavljanja odluče zatražiti pomoć.

Tolle o gorućem problemu u Hrvatskoj, o kojemu se najčešće šuti

Indexu je to izjavila Neva Tolle, aktivistica Autonomne ženske kuće Zagreb koja već skoro trideset godina radi sa zlostavljanim ženama i njihovom djecom. S njom smo razgovarali o jednom od gorućih društvenih problema u Hrvatskoj – muškom nasilju protiv žena i djece.

Već smo duže vrijeme svjedoci napora ultradesničarskih skupina bliskih Katoličkoj crkvi da zaustave proces ratifikacije Istanbulske konvencije, vrlo moćnog alata za zaštitu žena od nasilja. Svojim aktivnostima i javnim nastupima te se udruge izravno protive ratifikaciji. Pokušavaju se suprotstaviti odluci vlade da se Istanbulska konvencija ratificira krajem ove godine.


Aktivistice AŽKZ-a, kaže nam Neva Tolle, kao i veliki broj nevladinih organizacija, građanki i građana daju punu podršku premijeru Andreju Plenkoviću da ustraje bez kompromisa u odluci da se Istanbulska konvencija ratificira, kako je planirano i potvrđeno u zadnjem kvartalu 2017. godine.

"Ratifikacija dugo čekane Istanbulske konvencije nema skrivenih motiva i namjera opasnih po tradiciju, obitelj i društvo u našoj zemlji, kako to sustavno i netočno pokušavaju uvjeriti javnost te udruge. One u svojim javnim nastupima svjesno dezinformiraju građanstvo netočnim i neistinitim navodima.

Isključivi i jedni cilj ratifikacije ove konvencije je osigurati ženama kvalitetniju, sveobuhvatniju zaštitu od nasilja te adekvatno sankcioniranje počinitelja nasilja spram težine počinjenog djela", rekla je u razgovoru za Index Neva Tolle.

Ostali bez 610.000 kuna

Ona je posljednjih 30-ak godina podredila zaštiti onih najugroženijih. Neva Tolle radi punom parom kako bi uspjela održati rad ovog jedinog autonomnog skloništa za žene u Hrvatskoj, a u koje se smještaju žene i njihova djeca koji su pobjegli od nasilnika.

A koliko je to težak posao, Neva Tolle nam je otkrila navodeći kako su posljednjih godina država i Zagrebačka županija drastično srezali sredstva za funkcioniranje Autonomne ženske kuće Zagreb – sklonište i savjetovalište za žene, i to za čak 610.000 kuna, bez obrazloženja.


"Iako je nasilje u Hrvatskoj znatno u porastu, sve je više nasilnika koji zlostavljaju i žene i djecu, nama država reže sredstva, a uz to nam još i kasni s isplatama. Tako nam recimo sredstva za siječanj stižu tek u svibnju, ponekad i kasnije. Zamislite da recimo u Županiji ili ministarstvu toliko dugo nemaju sredstva za redoviti svakodnevni rad. Oni naprosto ne bi mogli funkcionirati. Pitam se zašto tako nešto očekuju od nevladinih organizacija? AŽKZ pruža sigurno mjesto ženama koje bježe od nasilnih partnera, a mnogima od njih doslovno je ugrožen život", rekla nam je Neva Tolle s kojom radi još pet radnica.

Sredstva koja su im na raspolaganju za rad skloništa i savjetovališta nisu dostatna za cijelu godinu.

Da nema privatnih donacija građana i građanki na kojima su žene, djeca i aktivistice zahvalne, bile bi prisiljene već odavno zatvoriti vrata AŽKZ-a, skloništa i savjetovališta za žene i djecu. Otkrila je i kako im je teško raditi kratkoročne, a kamoli dugoročne planove za rad, s obzirom na nedostatno i nepravovremeno financiranje njihova društveno-korisnog rada.

Godišnje kroz sklonište i savjetovalište prođe stotine žena, a u skloništu mogu ostati godinu i pol dana. Sklonište im osigurava sve potrebno, od hrane, higijenskih potrepština pa do besplatnog pravnog zastupanja na sudu, pravnih savjeta i psihoterapije za žene i/ili djecu ako je ona potrebna. Raspolažu s 31 krevetom, a Neva Tolle smatra kako itekako ima potrebe za proširenjem smještajnih kapaciteta u skloništu.

Više nema sustavnog financiranja autonomnih skloništa


No za to je neophodno sustavno i adekvatno financiranje skloništa i savjetovališta AŽKZ-a od svih triju strana izvršne vlasti.

"Nas sufinanciraju Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Zagrebačka županija i Grad Zagreb. Iznosi sufinanciranja nažalost su nedostatni za rad od 12 mjeseci. Ministarstvo, a najviše Županija, znatno su nam smanjili iznose sufinanciranja prijeko potrebnih za normalan rad skloništa i savjetovališta.

Problem je što više nema kao nekada sustavnog financiranja autonomnih skloništa i savjetovališta za žene putem državnog proračuna, a što je neophodno jer spašava živote zlostavljanim ženama i djeci. Da nam građanke i građani trajnim nalozima i donacijama u kontinuitetu ne pomažu već godinama, mi ne bismo mogli biti otvoreni cijelu godinu, i tako već godinama. Zahvaljujemo našim prijateljima i prijateljicama koji su donatori/ce AŽKZ-a.

Između ostalog, dodana vrijednost ratifikacije Istanbulske konvencije je da regulira i takva pitanja. Ultradesničarske udruge bliske Crkvi i slični istomišljenici bliski Kaptolu na sreću žena nisu regulirani Istanbulskom konvencijom jer su previše retrogradnih stavova te žene stavljaju u podređeni položaj, a konvencija se bori upravo protiv toga. Vjerujem da ih to ljuti.

Mislim da više ne treba naglašavati, nakon 27 godina kontinuiranog i ekspertnog rada, kako naše usluge izravno koriste žene i djeca, a indirektni korisnik naših usluga je država. Država je odgovorna za nasilje, stoga je i dužna financirati redovito i dostatno sve servise za pomoć ženama koje su preživjele nasilje", rekla je Neva Tolle.

U AŽKZ dolaze zlostavljane žene iz cijele Hrvatske

Istaknula je da 30 do 40 posto zlostavljanih žena dolazi iz Zagreba i Zagrebačke županije, a ostatak žena koje traže pomoć zbog nasilja dolazi iz cijele Hrvatske.

Pitali smo je li nasilje u Hrvatskoj u porastu, na što je odgovorila potvrdno. Navela je da se iz godinu u godinu povećava broj zlostavljanih žena, ali i broj femicida.

Međutim, navodi da podaci MUP-a pokazuju da je nasilje protiv žena "navodno" u padu. Policija, ističe Neva Tolle, treba promijeniti pristup vođenju statistike koja je izrazito neprecizna.

"U policijskim statistikama o nasilju imate rubriku 'ostalo'. Kad smo tražili od policije pojašnjenje što se krije unutar rubrike 'ostalo', čuli smo da su to pretežito djeca žrtve nasilja, situacije kada je snahu pretukao svekar, kad je unuka bila žrtva nasilja djeda ili šogorica šogora.


Zato je izuzetno važna hitna ratifikacija Istanbulske konvencije koja prepoznaje rodno uvjetovano nasilje i radi distinkciju između nasilja protiv žena i obiteljskog nasilja.

Ne smijemo dozvoliti da Kaptol i ultradesničarske udruge, kao dosad, utječu na donošenje važnih zakona i međunarodnih dokumenata, a koji se tiču doista svake osobe u našoj zemlji, bez obzira na to kojeg su spola ili dobi.

Ako ćemo to i dalje dozvoljavati, samo ćemo pro forme i nadalje po Ustavu biti sekularna država kojoj zakone pišu Katolička crkva i njoj bliske udruge.

Njihovi stavovi i razmišljanja potpuno su neprihvatljivi u demokraciji 21. stoljeća. Jedino se oni bune protiv ratifikacije Istanbulske konvencije tvrdeći da će ratifikacija unazaditi kulturu i običaje u našoj zemlji. Oni žele žene vidjeti isključivo u ulozi 'drugotnih', dakle podčinjene muškarcima – glavi kuće, kao reproduktivne strojeve za zaustavljanje 'bijele kuge' naše nacije.

Kada govorimo o ženskim reproduktivnim pravima - pravo izbora i donošenje odluke hoće li, kada će, ako će i koliko će djece rađati – isključivo je pravo svake žene. U to specifično žensko pravo nikada se ne smije miješati ni crkva niti država. Građani i građanke naše zemlje to ne smiju dozvoliti. Svrha i cilj Istanbulske konvencije isključivo je unaprijediti zaštitu žena koje su preživjele muško nasilje i adekvatno sankcionirati počinitelja, spram težine nasilnog djela koje je počinio", rekla nam je Neva Tolle.

Žene neprestano zovu i traže pomoć


Dok smo razgovarale, telefon Savjetovališta stalno je zvonio. S druge strane linije su žene koje trpe uglavnom višegodišnje nasilje svojih partnera. Kako je adresa skloništa Autonomne ženske kuće Zagreb s razlogom tajna, pitali smo ju kako do njih dolaze zlostavljane žene.

"Postoji više načina na koji žena koja je preživjela nasilje i traži pomoć i dolazi do nas. Nekad ih pošalje bolnica u kojoj je žena nakon zlostavljanja bila hospitalizirana. Također žene nas zovu na besplatni broj telefona 08005544 koji može pružiti pomoć radnim danom od 10 do 17 sati, a na koji ih upućuju policija, centri za socijalnu skrb, službe za podršku žrtvama i svjedocima, prijateljice i prijatelji, rođaci, obitelj, susjedi, mediji", rekla nam je Tolle.

Radnice Autonomne ženske kuće rade punom parom i sa znatno srezanim sredstvima, uglavnom nedostatnim za normalan rad, no ne posustaju. Jer ako im i one zatvore vrata, onda tek ženama i djeci nema pomoći. Upravo su im one zadnja slamka spasa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.