Filipović o štednji: Isključite uređaje koje ne koristite, hodajte kad je to moguće

Foto: Karlo Klasić/Index

MINISTAR gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas je na sjednici vlade predstavio smjernice i preporuke za uštedu energije, prema preporukama Europske komisije zemljama članicama.

"Ako se temperatura smanji za 1 stupanj, godišnje se može uštedjeti 5% energije za grijanje. Treba težiti tome da maksimalna temperatura grijanja bude 21 stupanj. Za hlađenje se inače preporučuje da temperatura u prostoriji bude najviše 7 stupnjeva niža od vanjske. U skladu s tim preporučuje se da temperatura hlađenja ne treba biti niža od 25 stupnjeva", rekao je Filipović.

Filipović je zatim, nakon sjednice vlade, dao izjavu za medije. EU je dogovorila da će sve članice uštedjeti 15% plina, rekao je Filipović.

 

"Hodajte gdje je to moguće, koriste javni prijevoz i bicikle"

"Kako bi uštedjeli 15% plina, usvojili smo smjernice za uštedu energije. To se prvenstveno odnosi na promjene ponašanja građana. Malim promjenama se mogu postići te uštede", rekao je ministar.

"Preporuka je da u ogrjevnoj sezoni temperatura bude 21 stupanj, a temperatura klimatizacijskih stupnjeva do 25 stupnjeva", rekao je.

"Uređaje treba isključiti iz napajanja jer oni troše energiju i kad nisu upaljeni", rekao je.

Pozvao je građane da hodaju gdje je to moguće, da koriste javni prijevoz i bicikle.

"Skladište plina će biti na 90%"

Na Milanovićevu izjavu da nema smisla smanjiti hlađenje, Filipović kaže da su smjernice napravili stručnjaci.

"Skladište plina je trenutno na 51% i puni se maksimalnim kapacitetom. Do početka sezone će biti na 90%, kako je planirano", rekao je Filipović.

Ove mjere nisu ništa revolucionarno, i prije se znalo da se na taj način štedi energija, rekao je.

Potrebno je obnoviti infrastrukturu toplane u Zagrebu, ali to je dugoročni projekt na kojem će vlada inzistirati, najavio je.

"Vjerujem da su ljudi odgovorni i da će prihvatiti ove smjernice i na taj način smanjiti svoje račune", rekao je Filipović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.