Drama u splitskom kotaru Lokve: Mladići palicama napali ovisnike i alkoholičare

INTERVENTNA policija morala je u subotu u rano poslijepodne spašavati alkoholičare i "drogaše", koji se okupljaju pred Kerumovim dućanom u Šižgorićevoj ulici u Splitu. Već duže strahovito nerviraju stanare okolnih zgrada u gradskom kotaru Lokve, jer za sobom ostavljaju otpatke, boce i narkomanski pribor, a navodno se dila i droga. 

Palicama na "drogaše"

Grupa maskiranih mladića, neki među njima sa obilježjima Torcide, odlučili su uzeti pravdu u svoje ruke. Naoružani palicama navalili su jučer oko 14 sati na "drogaše". Najavili su akciju poslovođi dućana pa su i snage reda bile u pripravnosti kako bi spriječile masakr.

Policija je nakon kraće potjere u kvartu uhitila trojicu napadača. Dvojica su pokušala pobjeći, jedan je udario i policajca u prsa pa su ga morali svladati i vezati. Treći napadač svojevoljno je pošao u policiju. Radi se o mladićima u dobi od 20 do 23 godine.

Na mjestu sukoba, policija je zatekla i dvoje napadnutih 40-godišnjaka, muškarca i ženu. Oboje već imaju prijave za zloporabu narkotika. Njega su poprskali sprejem suzavcem po očima, a njoj kazali da bježi jer će je istući. Policajcima su rekli da su ih mladići napali palicama, a potom pobjegli u Peugeotu.

Napadači su privedeni u policijsku postaju i za početak optuženi za narušavanje reda i mira. No, istraga traje, možda bude još osumnjičenih i kaznenih prijava.

Dan poslije obračuna - sve po starom

Dan nakon sukoba, staro društvo opet je na svom mjestu. Piva zidaruša u ruci i priča o svemu i svačemu. Vedran Bebek dobro je prošao. Dobio je suzavac u oči. "Ma ne bojim se. Prošao sam ja rat i sve to. Ne znaju ti momci na koga su se namirili", priča Bebek. Priznaje da nisu društvo za primjer i da su primjedbe stanara dijelom opravdane, no to ne znači, kaže, da su momci pravdu mogli uzeti u svoje ruke.

Mladen Sesartić pokušao je napadače odvratiti stupom koji priječi prolazak vozila pješačkom stazom. Nije se stup dao izvući, jer je bio pod lokotom pa je Mladen dao petama vjetra. "Trčao sam po cilom kvartu, dok policija nije došla i pohvatala ih. Cmizdrili su tamo da treniraju u Pit Bula i da ih puste. Bolje da se ne sretnemo opet", kaže Mladen. Sumnja da je mladićima netko platio da ih napadnu.

Čak i kvartovski policajac zaobilazi društvo pred Kerumovim dućanom

Jakov Prkić, predsjednik vijeća gradskog kotara Lokve, kaže da već više od tri godine upozoravaju na svakodnevno kršenje javnog reda i mira ispred Kerumovog dućana, no da se poduzelo malo ili gotovo ništa.

"Osim ispijanja alkohola u većim količinama, svjedoci smo uriniranja po grmlju i stablima, krađe odjeće po okolnim prozorima te onog najgoreg - konzumiranja i prodaje narkotika. Ne mogu opravdati postupke tih mladića, jer uzimanje pravde u svoje ruke nije rješenje, ali u potpunosti razumijem njihov bijes i frustraciju koja direktno proizlazi iz mlakog policijskog djelovanja. Čak i naš kvartovski policajac u širokom ruku obilazi spomenutu lokaciju. Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme, jer smo u opasnosti da se dogodi nešto puno gore. Očekujemo konkretne poteze od novog načelnika splitske policije Josipa Bukvića, jer su vidljivi pomaci od njegovog dolaska. Nadamo se da će policija biti prisutnija u našem kvartu", kaže Prkić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.