CNN: Indija je ključna za izbjegavanje klimatske katastrofe

Foto: EPA

SOLARNI park Bhadla, u blizini indijske granice s Pakistanom, simbol je golemih ambicija indijskog premijera Narendre Modija da transformira energetsku politiku svoje zemlje, piše CNN. Unatoč tome, u blizini solarnog parka se nalaze četiri od pet najzagađenijih gradova na svijetu. 

U prošlosti je Indija branila svoje korištenje fosilnih goriva koja zagrijavaju planet tvrdeći da je to cijena koja se mora platiti zbog ostvarivanja gospodarskog razvoja. Obnovljivi izvori energije u Indiji rastu brže nego u bilo kojem drugom velikom gospodarstvu, ali zemlja se i dalje oslanja na ugljen, koji već dugo pokreće njen rast. Indijske vlasti su rekle da zemlja planira proširiti korištenje fosilnog goriva.

Dilema između gospodarskog rasta i dekarbonizacije

Modijeva vlada postavlja visoke ciljeve, ali kada treba doći do njihovog ostvarenja, javlja se dilema između razvoja i dekarbonizacije. Postupci Indije imaju ogromne posljedice na globalnu borbu protiv klimatskih promjena.

EU je objavila podatke prema kojima Indija emitira preko 2.4 milijarde tona ugljičnog dioksida (CO2) godišnje. "Kao jedan od najvećih svjetskih zagađivača, ono što Indija čini ključno je za svijet da ispuni granicu od 1.5˚C", rekla je Hannah Fekete, suosnivačica NewClimate Institutea. 

Indija ne može samostalno riješiti problem klimatskih promjena, tvrdi CNN. Brojke po glavi stanovnika pokazuju da Indijci zapravo relativno malo doprinose problemu. Dok prosječni Amerikanac emitira 14.7 tona CO2 godišnje, Indijac emitira oko 1.8 tona. 

Indijci osjećaju posljedice neodgovorne energetske politike. New Delhi je četvrti najzagađeniji grad na svijetu, što je posljedica potrošnje ugljena. Modi potiče Indijce da se ponašaju odgovornije, pa je tako pozivao građane da ugase motore na crvenom svjetlu na semaforu i da koriste stepenice umjesto dizala.

Ali jasno je da dekarbonizacija ne ovisi o Indijcima, nego o političkom vrhu koji donosi ključne odluke. Modi je obećao da će do 2030. Indija povećati svoj energetski kapacitet nefosilnih goriva na 500 gigavata te da će koristiti obnovljive izvore kako bi zadovoljila 50% svojih energetskih potreba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.