Cijene nekretnina rastu, stranci masovno kupuju na obali, EU upozorava na moguć krah

Ivo Cagalj/PIXSELL

CIJENE stambenih nekretnina u Hrvatskoj i dalje strelovito rastu. Zbog toga je Hrvatskoj stiglo i upozorenje iz Europske unije, koja kaže da prijeti slom tržišta nekretnina. Glavni uzrok vide u subvencioniranim kreditima države koji u uvjetima inflacije potiču dugove građana. 

>> EU poslala upozorenje Hrvatskoj: Prijeti vam slom tržišta nekretnina

Najskuplji su kvadrati - i do 6 tisuća eura - u Splitu, Dubrovniku, Opatiji, Zagrebu. 

"Velik je nedostatak priuštive novogradnje, posebice u Zagrebu gdje je zbog potresa potražnja povećana. Na tržište najviše dolaze luksuzne novogradnje, a broj transakcija pada i normalno da će prosječna cijena narasti", kaže za HRT Lana Mihalinec Knežević, vlasnica agencije za nekretnine.

APN krediti

Sutra počinju prijave banaka za državne subvencionirane APN kredite. Europska komisija smatra ih krivcem za nekretninski balon jer pojačavaju bankarske rizike i prijete stabilnosti našeg financijskog sustava.

"Neki ljudi će izgubiti posao, doći će do smanjene mogućnosti otplate tih kredita i jedan dio plasmana će biti loš, to je problem za banke, ali nije problem da ugrozi cijeli financijski sustav. To je komentar da treba prilagoditi politike da se taj balon ne bi dalje razvijao", kaže Neven Vidaković, financijski stručnjak.

Situacija u Splitu

U Splitu novogradnje gotovo da nema, a u centru se cijena kvadrata ne spušta ispod 3000 eura. U potrazi za idealnim stanom jedna splitska obitelj ipak je pristala na kompromise.

"Bilo nas je i malo strah koliko će cijene i dalje rasti. Evo sada smo kupili stan koji košta 2300 eura po kvadratu. Međutim, treba ga još adaptirati, u što će biti potrebno uložiti još bar dvadesetak tisuća eura", rekla je Mia iz Splita za Dnevnik Nove TV.

Nisu čekali APN-ove subvencije jer, kažu, stanovi se prodaju preko noći. "Vlasnik je rekao da njemu novci trebaju odmah, da ga trebamo što prije isplatiti stoga nismo mogli čekati pa smo kupili stan po punoj cijeni. Nismo ga htjeli izgubiti jer je ponuda jako loša", kaže Mia.

"Teško je kupiti stan ispod 3000 eura"

Direktor agencije za nekretnine Marin Biliškov je rekao: "Ne pričamo o novogradnji nego o stanovima koji traže i adaptaciju, jako je teško kupiti stan ispod 3000 eura."

Eksplozija cijena nekretnina u Splitu podebljala je popis stanovništva u susjedstvu. Jedna kuća u Kaštelima na tržištu je tek dva tjedna. "Evo danas su bila tri kupca koja su zainteresirana za stanove u ovom objektu. Imamo četiri stana, a tri kupca su danas bila", priča Biliškov za Dnevnik Nove TV.

"S obzirom na to da se pojavio i veliki broj stranaca, dakako da je to uzrokovalo i povećanje cijene. Prosječna cijena nekretnine je porasla za nekih deset posto u odnosu na 2020. godinu. Naravno da su to uzrokovale i niske kamatne stope", rekao je Joze Tomaš iz HGK Županijske komore Split.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.