Bivši načelnik beogradske općine naredio da se novinaru zapali kuća, osuđen je

Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

SUD u Beogradu osudio je danas bivšeg načelnika općine Grocke na četiri godine i tri mjeseca zatvora zbog toga što je naredio paljenje doma novinara koji je istraživao korupciju. 

Dragoljub Simonović, koji je osuđen nakon dvogodišnjeg suđenja, bio je predsjednik općine Grocke, koja se nalazi u sklopu Beograda, iz vladajuće Srpske napredne stranke kojoj je na čelu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na istu kaznu osuđen je i okrivljeni Aleksandar Marinković, koji je bio izvršitelj zločina, a nalazi se u bijegu, dok je drugooptuženi Vladimir Mihailović, koji je bio posrednik, dobio četiri godine.

Tužitelj Predrag Milovanović, koji je postupao u procesu protiv Simonovića, rekao je da danas izrečena kazna od četiri godine i tri mjeseca zatvora "predstavlja malu pobjedu institucija", ali da treba sačekati da postane pravomoćna. Ipak, najavio je da će se žaliti na visinu kazne i da će tražiti da to bude "maksimalnih osam godina".

Milovanović je naglasio da ova kazna treba biti "odvraćajuća poruka" da se ovakva kaznena djela ne ponavljaju te da će time doprinijeti "boljem sutra", prenosi N1 Srbija

Novinar: Prihvaćam biti žrtva ako to pomaže mlađim kolegama da rade i dalje časno

Žrtva Milan Jovanović, novinar portala Žig Info, nakon izricanja presude zahvalio je svima koji su mu pomogli da obnovi kuću, navodeći da ne želi da se to ikome dogodi.

"Ja sada živim i radim pod policijskom zaštitom, pored njih se osjećam dosta sigurno, ne znam koliko će to trajati, želim da nitko od vas tu zaštitu nema, želim vam da slobodno radite i pišete", poručio je okupljenim novinarima.

"Prihvaćam biti žrtva ako to pomaže mlađim kolegama da rade i dalje časno, u boljim uvjetima i bez strepnje", izjavio je Jovanović ispred Palače pravde. Dodao je kako ne zna kako bi se razriješio taj slučaj da on nije bio u centru pažnje novinara Srbije i Europe. 

Istaknuo je i da je veoma zahvalan novinarima na podršci koju su mu pružali, kao i donatorima koji su pomogli pri obnovi kuće. Kako je rekao, da nije bilo toga, možda bi završio negdje ispod mosta.

Načelnik općine naložio policajcu da zapali kuću novinaru

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je da bi trebalo pojačati kazne prvostupanjski osuđenima u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića i da je on "pobjednik" jer je pokazao kako treba biti novinar.

Istragom u ovom slučaju utvrđeno je da je Simonović policajcu interventne jedinice policije Vladimiru Mihailoviću, da bi mu zauzvrat zaposlio ženu, naložio da novinaru zapali kuću.

Policajac je potom angažirao Igora Novakovića, koji je Aleksandru Marinkoviću i Bojani Cvetković Šijacki dao adresu. Marinković je u noći 12. prosinca 2018. ubacio dva molotovljeva koktela u kuću. Jovanovića je spasila supruga koja ga je u posljednji tren kroz plamen i dim izvukla van, piše N1.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.