Američki predsjednički kandidat: Turskom vladaju teroristi, treba ih izbaciti iz NATO-a!



UTRKA američkih republikanaca za kandidaturu na predsjedničkim izborima ovih se dana s posebnom pozornošću prati - u Turskoj. "Krivac" za to je Rick Perry, guverner Texasa, koji je još jednom demonstrirao da mu je jezik brži od mozga.

Perry je tijekom republikanske debate u South Carolini, gdje se ovog vikenda održavaju odlučujući unutarstranački predizbori, proglasio je legitimno izabranu tursku vladu terorističkom, te sugerirao da bi Tursku trebalo izbaciti iz NATO-a, javlja National Post. Ne treba niti spominjati da se turskim liderima Perryjeve izjave nisu pretjerano svidjele.

Guverner Teksasa naletio je na namjerno provokativno pitanje moderatora debate Breta Baiera: "Otkad je islamistički orijentirana stranka preuzela vladavinu u Turskoj, stopa ubojstava žena porasla je za 1400 posto. Sloboda medija pala je na razinu Rusije. Premijer Turske podržao je Hamas, a Turska je zaprijetila vojnom intervencijom protiv Izraela i Cipra. Vjerujete li da Turska i dalje treba biti u NATO-u?".

"Očito, kada imate zemlju kojom vladaju ljudi koje mnogi percipiraju kao islamske teroriste, kad vidite takvo postupanje protiv vlastitih građana... Ne samo da bi se trebalo razgovarati je li im mjesto u NATO savezu, nego je pitanje da se SAD zapita treba li takvim zemljama uplaćivati međunarodnu pomoć", izlajao se Perry.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je oštro i odrješito: "Turska je članica NATO-a otkad je Perry imao dvije godine". Amerikance nije štedio ni turski veleposlanik u Washingtonu Namik Tan, koji je podsjetio da je Turska trenutno 16. najveće svjetsko gospodarstvo i da, za razliku od SAD-a, zadnjih godina bilježi snažni ekonomski rast.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.