Stanje u Egiptu se ne smiruje: Održani veliki prosvjedi u 22 grada, preminuo ozlijeđeni policajac

Screenshot: YouTube

PROSVJEDI protiv vojnog udara i smjene prvog demokratskim putem izabranog predsjednika Muhammeda Morsija i sinoć su održani u 22 egipatska grada, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Tisuće Egipćana okupljenih na trgu Rabiatul Adeviyye u Kairu, obavili su teravih-namaz, noćnu molitvu karakterističnu za svetu muslimanski mjesec ramazan, a potom krenuli u prosvjednu šetnju prema trgu ispred palače El Ittihadiye.

Masovni prosvjedi su nastavljeni i na trgu Nahda ispred Sveučilišta u Kairu, kao i ispred Centra sigurnosnih i obavještajnih službi u Nsir Cityu.

Tisuće protivnika vojnog udara u zemlji i sinoć su prosvjedovali i na ulicama drugog po veličini grada u toj zemlji, Aleksandrije.

Amnesty International je uputio apel za hitnu istragu o nasilju i prekomjernoj uporabi sile od strane snaga sigurnosti.

U priopćenju Amnesty Internationala istaknuto je da se protiv protivnika vojnog udara i protiv pristaša Morsijeve politike koristi prekomjerna sila prilikom uhićenja.

S druge strane, vojnim udarom na funkciju savjetnika predsjednika Egipta imenovani Mustafa Hicazi je održao konferenciju za novinare na kojoj je kazao da će u roku od jednog tjedna biti održani razgovori sa svim političkim grupama u zemlji, među kojima je istaknuo i mogućnost razgovora s predstavnicima organizacije Muslimanskog bratstva.

Međutim, iz direkcije Muslimanskog bratstva i Stranke slobode i pravde stigla su priopćenja da neće prihvatiti nikakve pregovore s realizatorima vojnog udara sve dok se na mjesto predsjednika ne vrati svrgnuti Muhammed Morsi.

Preminuo ozlijeđeni policajac

Od jučer je troje ljudi smrtno stradalo u napadima na policijske snage na egipatskom poluotoku Sinaj, javlja agencija Anadolija.

Napad je izveden na policijsku stanicu Sheyh Zuveyd prilikom čega su trojica ozlijeđenih policijskih službenika prebačeni u lokalnu bolnicu. Izvori iz bolnice Arish potvrdili su kako je jedan od trojice ozlijeđenih policajaca preminuo, a da su ostala dvojica u kritičnom stanju.

U napadu koji se jučer dogodio na vojni kontrolni punkt na Sinaju život je izgubio jedan vojnik, a u napadima u gradu Arish poginuo je jedan policajac.

Zbog napada na vojne kontrolne točke na Sinaju egipatska vojska će u ovo područje poslati dodatne snage. Izvori iz Ministarstva vanjskih poslova Egipta navode kako je Izrael odobrio pojačano prisustvo egipatske vojske u ovoj regiji.

Od 5. srpnja do danas u napadima na snage sigurnosti na Sinaju poginulo je 19 ljudi.

Zatvorene "Cijevi života"

Egipatska vojska je od 9. lipnja do danas uspostavila kontrolu nad 39 tunela koji povezuju Egipat s palestinskom teritorijem, javlja dopisnik agencije Anadolija.


Glasnogovornik egipatske vojske Ahmed Muhammed Ali izjavio je kako su pogranične jedinice vojske od 9. lipnja do 17. srpnja zauzele 39 tunela u Refahu, koji prolaze ispod egipatsko-palestinske granice. On je dodao da je vojska zaplijenila robu namijenjenu za transport na palestinsku teritoriju.

"Roba koja je zaplijenjena u tunelima podvrgnuta je zakonskim procedurama", izjavio je Ali dodajući da su pogranične snage zauzele tunele u cilju sprječavanja socijalne destabilizacije Egipta.

Prema podacima iz policijske stanice Refah vojska je posljednji put u četvrtak zatvorila pet tunela ispod granice. U cilju poboljšanja sigurnosti vojne jedinice pojačale su mjere sigurnosti, a ulazi u tunele su srušeni i zatrpani.

Zatvaranjem tunela uz izraelsku blokadu znatno je otežan rad institucija u sektoru zdravstva i komunikacija u Gazi.  Stanovnici pojasa Gaze, izbjegavajući izraelsku blokadu dostave svih vrsta namirnica, tunelima ispod pograničnog područja prelaze u Egipat, gdje vrše nabavu osnovnih životnih potrepština. "Cijevi života", kako Palestinci nazivaju "tunele spasa" jedina su mogućnost slobodne nabavke lijekova i prehrambenih proizvoda za stanovnike pojasa Gaze.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.