Otkrivena banka o kojoj je govorio Lalovac: Hypo banka prebacila 4 milijarde gubitka u drugu tvrtku

Foto: Hypo

"VRLO brzo će izaći financijski izvještaj. Vidjet će se da je jedna poslovna banka u Hrvatskoj otvorila novi doo, prebacila loš portfelj u doo, i preko toga prijavila četiri milijarde kuna gubitka! Neka kažu kojim su firmama sa 100 kuna, davale kredite u milijardama! Dakle tu se radi o milijardama, a kod građana se radi o par stotina milijuna. Neka se samo čude danas, pa ću sve objaviti - sva imena firmi koje su dobile milijarde", rekao je Lalovac prošlog tjedna u emisiji Hrvatskog radija.

FINA je danas objavila preliminarne rezultate poslovanja tvrtki za 2014. godinu, koje pokazuje da su poduzetnici imali neto dobit od 14 milijardi kuna, ali i otkriva tvrtku o kojoj je Lalovac govorio prošlog tjedna.

"Konsolidirani financijski rezultat smanjen je za 4,2 milijarde kuna jer je tvrtka H-ABDUCO d.o.o., za 2014. godinu iskazalo gubitak razdoblja u iznosu od 4 milijarde kuna (u 2013. godini gubitak je iznosio 243,7 milijuna kuna)", navodi se u izvješću FINA-e.

H-ABDUCO d.o.o. osnovan je krajem 2012. godine a u sudskom registru se kao osnivač vodi HAR Gmbh iz Klagenfurta, a milijarde potraživanja preuzeli su od Hypo banke.

Iz Hypo banke tvrde da je ta tvrtka zaseban i nepovezan pravni subjekt, te da je transakcija ustupanja tražbina provedena sukladno zakonu.

Hypo: Ustupanje tražbina u skladu sa strategijom restrukturiranja

"Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. i H-ABDUCO d.o.o. su dva zasebna i nepovezana pravna subjekta.
Navedena društva su sukladno Zakonu o obveznim odnosima, članak 82., svim ostalim važećim propisima te uz suglasnost Hrvatske narodne banke proveli transakciju ustupa tražbine nadoknadivih i nenadoknadivih plasmana, a sve u skladu sa strategijom restrukturiranja Hypo Group Alpe Adria, a sukladno i prema napucima Europske komisije.

Hypo Alpe-Adria-Banka u Hrvatskoj posluje u potpunosti u skladu sa svim pozitivnim zakonima Republike Hrvatske, pa je tako i spomenuta transakcija izvršena u skladu s temeljnim propisima Republike Hrvatske te je imala samo pozitivne učinke na bankarski sustav. Transakcija također ni na koji način ne utječe na prava klijenata.", navode za Index iz Hypo banke.

Prema ranije objavljenim podacima Hrvatske udruge banaka, udio "loših" kredita u Hrvatskoj iznosio je preko 17 posto, dok u segmentu trgovačkih društava on iznosi preko 30 posto, što znači da svaka treća tvrtka ne može plaćati kredit.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.