Član Nadzornog odbora HRT-a: Kako to da ni jedna institucija nije nadležna za ugovor ZAMP-a?

Foto: Hina/Index

KONTROVERZE oko sumnjivog ugovora Hrvatskog društva skladatelja (HDS) i Hrvatske radiotelevizije (HRT) se nastavljaju. Nakon što su se Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa i DORH proglasili nenadležnim za utvrđivanje eventualne štetnosti ugovora, član Nadzornog odbora HRT-a Mate Radeljić najavio je kako ravnatelju HRT-a Gordanu Radmanu neće dati suglasnost za potpis na sporazum.

> DORH nije briga što ZAMP izvlači iz HRT-a državne milijune

> HRT-ovim dopisnicima otkazi zbog štednje, a Radman gura ugovor sa ZAMP-om težak 67 milijuna kuna

> Nadzorni odbor HRT-a pozvao u pomoć DORH: Ispitajte ugovor sa ZAMP-om

> Index otkriva: Radman želi Josipovićevom ZAMP-u dati dio HRT-ovih prihoda od reklama

"Javno postavljam pitanje: Tko je Republici Hrvatskoj nadležna za sprječavanje sklapanja potencijalno štetnog ugovora za javnu ustanovu u vlasništvu Republike Hrvatske. Riječ je o najmanje 67,5 milijuna kuna koje bi u iduće tri godine HRT trebao plaćati HDS-u", pita se Radeljić prije sutrašnje izvanredne sjednice Nadzornog odbora HRT-a. Sjednica koju je zatražio ravnatelj Radman imat će samo jednu točku dnevnog reda, a to je ugovor Prisavlja sa ZAMP-om.

Podsjetimo kako se Povjerenstvo u slučaju pregovarača HRT-a Borisa Sruka proglasilo nenadležnim jer Sruk nije državni službenik. DORH tvrdi da ne može ispitati ugovor jer se "ne radi o pravnom poslu kojim Republika Hrvatska stječe ili otuđuje nekretnine".

Najavljuju se tužbe i prijave

No Radeljić i dalje traži odgovor na sljedeća pitanja za koja tvrdi da nije dobio odgovore ni od nadležnih institucija, a ni od Ravnateljstva HRT-a.

"Zašto se ugovor sklapa na 3 godine, ako je uobičajena praksa bilo godišnje produžavanje? Zašto se uvodi klauzula o umanjenju popusta HRT-a u slučaju rasta BDP-a? Dakle, ukoliko BDP bude pozitivan, HRT će plaćati i više od 67,5 milijuna kuna! Je li pregovarač HRT-a ravnatelj PJ Poslovanje Boris Sruk bio u sukobu interesa obzirom da je vodio pregovore sa HDS-om, a u isto vrijeme živi u stanu pod hipotekom HDS-a? Zašto mi nije odgovoreno na pitanje: Postoje li zapisnici o pregovorima HRT-a sa HDS-om iz kojih bi se vidjele pregovaračke pozicije, protuprijedlozi HRT-a, kao i pozicija g. Sruka u tim pregovorima? Zašto glavni ravnatelj Goran Radman nije izuzeo iz pregovora g. Sruka?", pita se Radeljić kojem su upravo ova pitanja bez odgovora argument da sutra bude protiv potpisivanja ugovora.


Podsjetimo, kako je Radman već dva puta tražio od Nadzornog odbora da mu da suglasnost na potpisivanje ugovora. Prvi puta se nije odlučivalo o ugovoru jer Radman nije dostavio materijale na vrijeme, drugi puta se čekalo na očitovanje Povjerenstva za sukob interesa. Radman očekuje da bi Nadzorni odbor sutra napokon mogao dati suglasnost na potpis ugovora. Ako se to i dogodi, član Nadzornog odbora Radeljić najavljuje tužbe i prijave.

Odbili bez uputa kome se obratiti

"Obzirom da institucije, za koje sam smatrao da su nadležne, nisu ispitale navedena pitanja, niti su mi dale uputu kome bih se trebao obratiti u slučaju njihove nenadležnosti, preostaje mi samo mogućnost da u slučaju potpisivanja ugovora, nakon sutrašnje sjednice, iskoristim sve zakonima RH predviđene radnje u nadi da će se tada ovlaštene državne institucije ipak smatrati nadležnima za postupanje, jer je riječ o najmanje 67,5 milijuna kuna hrvatskih građana", kaže Radeljić na kraju.

Valja naglasiti kako ravnateljstvo HRT-a i dalje stoji iza svog prijedloga ugovora sa Hrvatskim društvom skladatelja smatrajući da je on povoljniji od prethodnoga i da prilikom pregovaranja o uvjetima nije bilo nikakvog sukoba interesa.


"Javnost se zadnjih dana politički dirigiranom kampanjom navodi na zaključak da se radi o nekom novom i katastrofalnom ugovoru za HRT -  međutim, upravo suprotno, radi se o obnavljanju već postojećeg ugovora na istim principima i istim zakonskim osnovama koji se primjenjuju zadnjih dvadesetak godina. ", tvrde u HDS ZAMP-u koji su također ugovor proslijedili DORH-u na očitovanje.

ZAMP: Ugovor je pravičan i realan

Uz prijedlog ugovora, DORH-u je na uvid proslijeđen i dokument pod nazivom 'Analiza načina za određivanje naknade' koju se koristila kao osnova za pregovore oko visine naknade.

"U toj su analizi korišteni vodiči UNESCO-a i WIPO-a o kolektivnom ostvarivanju prava; istraživanje CISAC-a o visini naknada za autorska prava na javnim televizijama te rezultati vještačenja programa HTV-a", tvrde u ZAMP-u dodajući da je cilj analize bio utvrditi realnu i pravičnu visinu naknade za korištenje autorskih djela u sustavu HRT-a, kako bi se mogao predložiti pravičan i realan ugovor za obje strane.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.