Bakić: Podržavam privatizaciju HEP-a i Lutrije, tvrtke koje prepustimo državi propadaju

Screenshot: HRT

U VEČERAŠNJOJ emisiji Otvoreno na HRT-u 1 gostovali su Goran Marić (HDZ), Ivo Jelušić (SDP), poduzetnik i investitor Nenad Bakić i prof. Slavko Krajcar (FER). Tema emisije ticala se nagađanja oko toga da će Vlada u izbornoj godini građanima, braniteljima i mirovinskim fondovima ponuditi 25% dionica Hrvatske elektroprivrede i Hrvatske lutrije.

Je li prodaja četvrtine dionica HEP-a i HL-a ozbiljna ideja ili probni balon Banskih dvora?

SDP-ov Ivo Jelušić istaknuo je kako ova Vlada nema nikakvu namjeru provoditi privatizacije nalik onima iz prošlosti, uz koje vežemo razne negativne konotacije.

"Kod nas se obično prvo stvori problem pa ga se tek kasnije običava rješavati. Ako postoji jedna riječ koja kod nas ima ružan prizvuk, to je privatizacija. Nakon loših iskustava u 90-ima ova Vlada ove godine, a ni u sljedećim mandatima ne bi provela jednu takvu nepravednu privatizaciju, ekonomski i društveno nepravednu. Tu ideju treba odmah u startu razbiti. Što se tiče konkretnih stvari Hrvatska lutrija nije u programima za privatizaciju ni po jednom modelu, to je stabilizirana firma, a novo vodstvo je od nje napravilo solidnu firmu.

Što se tiče HEP-a, tu također još nema nikakve odluke ili planova da se pređe u privatizaciju.

Također, mogu vam reći da se neke djelatnosti unutar HEP-a nikada neće privatizirati, kao prijenos električne energije i infrastruktura. U ovom času nema jasnih planova, ponavljam, ali ne bih nikada isključio jednu takvu mogućnost. To nema veze s izborima ili pumpanjem novaca u proračun. Jedino što ima smisla je ići u dokapitalizaciju", rekao je Jelušić.



Profesor Slavko Krajcar s FER-a istaknuo je kako u biti nema ograničenja oko onoga što se može privatizirati.

"HEP ću podijeliti na tri dijela: opskrbu tarifnih kupaca, distributivnu mrežu i prijenos. HEP je lani ostvario milijardu i 300 milijuna profita, tako da smatram kako je bitno pitanje ide li se u to da HEP postane regionalna kompanija", istaknuo je Krajcar.

HDZ-ov Goran Marić upozorio je na opasnosti privatizacije HEP-a.

"Svakog mislećeg čovjeka treba zabrinuti proces donošenja odluka u Hrvatskoj, to da one ovise o tome kako će biti prihvaćene u javnosti. To može biti samo pogubno. Strateške odluke moraju se temeljiti na stručnoj analizi, mora postojati razlog za njihovo donošenje, a ovo su političke odluke jer je nekome to eto palo na pamet. Mijenjamo pelješki most pet puta, pa koncesiju na autoceste, pa odustajemo od prodaje Croatia osiguranja, a sad ovo. To me već zabrinjava iznimno, a ako to nije točno, zašto neko iz Vlade nije izjavio danas da to nije točno kada ih se pitalo? To se ne radi ishitreno u izbornoj godini. Mislim da privatizacija HEP-a nije dobra.

I istaknuo bih, radi se o 20 milijardi kuna, a ako novac ide u dokapitalizaciju, onda ide u tvrtku, a ne u proračun. S obzirom na to da oni nemaju projekte, novac će završiti u bankama", smatra Marić.



Nenad Bakić rekao je kako smatra da je Hrvatska loša država, u kojoj firme prepuštene državi završavaju loše.

"Kod dokapitalizacije tvrtka profitira, a i svi dionici, i država i građani profitiraju na više načina, ali to samo ako govorimo načelno. Bitno je gledati alternative, a mi o privatizaciji govorimo kao o nečemu nužno lošemu. U svim slučajevima gdje je nešto ostalo državi to je završavalo loše. Mi smo loša država, osim HEP-a, kad imamo monopol na djelu, naravno.

Uzmimo slučaj Petrokemije - javno sam se zalagao i prenosio ideje prvog potpredsjednika da se ide u privatizaciju. No tvrtka nije privatizirana, a danas je olupina od tvrtke. Mogla je biti među europskim liderima.

S druge strane imamo Đuro Đaković, gdje sam isto dioničar, u kojemu je menađer imenovan politički, a mi dioničari smatrali smo da je katastrofalan. Radnici i privatni investitori su se udružili i smijenili ga, pa sad imaju priliku dobiti fantastične poslove. U hrvatskoj državi koja je takva kakva je i koja će dovesti takve i takve ljude, stvari su takve kakve jesu. Pazite, mene je jedan ministar zvao, kojeg nisam u životu prije vidio, i tražio od mene da ne smjenjujemo tog menađera.

Onda su tu i hotelske tvrtke, koliko je bilo priča o privatizaciji, pogledajte one koje jesu privatizirane i one koje nisu, pogledajte gdje su danas. S obzirom na to kakvi smo, za nas je skoro svaka privatizacija jako dobra stvar", zaključio je Bakić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.