NOGOMETNA ROMANTIKA

Legenda Liverpoola izvela je ludost koja je previše čak i za Tursku

Screenshot: Youtube

GRAEME SOUNESS nepoznat je Paulu Pogbi, ali škotski velikan na terenu je vodio najjaču generaciju Liverpoola u povijesti, Rangerse i Sampdoriju, a kao igrač i trener spomenutih britanskih velikana te još jednog turskog osvojio je desetke trofeja. 

Međutim, velikog veznjaka i još većeg prgavca i "luđaka", koji je u svom stilu, bez dlake na otrovnom jeziku nastavio i otkako je televizijski komentator i analitičar, najviše se pamti po ludosti koju je izveo na današnji dan 1996. na uzvratnoj utakmici finala turskog kupa.

Souness, tada trener Galatasaraya, osvojio je kup na najslađi način. Nakon što je u prvoj utakmici na svom terenu izgubio od najvećeg rivala Fenerbahčea, na uzvratu je nadoknadio minus i pobijedio ljutog rivala nakon produžetaka na njegovom stadionu.

Tako izboren trijumf i trofej Souness je proslavio tako da je nevjerojatno bezobrazno i provokativno, ali i ludo hrabro oskvrnuo Hram, kako navijači Fenera zovu stadion Sukru Saracoglu. 

Nakon utakmice je sa svojim igračima otišao proslaviti osvajanje kupa kod navijača Galatasaraya, koji su mu predali ogromnu zastavu Galatasaraya na debelom štapu.

Souness je tada s barjakom otrčao do centra Fenerovog stadiona i tamo ga počeo zabijati u travu. Dok je svom snagom probijao tvrdu zemlju kako bi učvrstio zastavu pobjednika, pored njega je pala baklja kojom su ga gađali navijači Fenera. Međutim, Sounessa to ni najmanje nije omelo ili prestrašilo. Nastavio je zabijati zastavu sve dok je nije uglavio nasred terena najvećeg protivnika i onda odšetao s neskrivenim ponosom na licu, dok su navijači Fenera ludjeli i pokušavali provaliti u teren kako bi ga linčovali.

Ovo je bilo previše čak i za poznavatelje Sounessovog opusa, punog incidenata, žestokih svađa i "kafanskih" tučnjava. Legendarni Škot objasnio je zašto je zamalo izazvao građanski rat u Turskoj:

"Kada sam godinu ranije došao u Galatasaray, jedan od potpredsjednika Fenerbahčea u medijima mi se rugao pitajući se: 'Zašto Galatasaray dovodi invalida?' Time je mislio na to što sam godinu prije imao otvorenu operaciju srca. I onda kada smo na njihovom stadionu osvojili kup, otišli smo slaviti s navijačima, koji su nam dali veliku zastavu. Svi igrači su mahali njome, a dali su je i meni. Zatim sam otišao na centar podići trofej, a na povratku prema igračima, gledajući na tribine slučajno vidim facu onog tipa. Odmah mi je sinulo: 'Sad ću ti pokazati tko je invalid!' i onda znate što sam napravio. Kada sam zabio zastavu i krenuo prema izlazu, shvatio sam da se brojni navijači Fenera nastoje probiti prema terenu kako bi se obračunali sa mnom. Uspio sam se spasiti relativno netaknut."

Naravno, Souness je nakon ovog čina postao omražen u jednoj i obožavan u drugoj polovini Turske. Navijači Galatasaraya su 2014. prije derbija s Fenerbahčeom preko cijele tribine koreografijom podsjetili na Sounessovo zabijanje zastave. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.