Pedijatri su promijenili smjernice za skladištenje majčinog mlijeka

Foto: 123RF

MAME su se obradovale značajnoj promjeni u smjernicama za skladištenje majčinog mlijeka koje je objavila Američka pedijatrijska akademija (AAP). Ažurirane smjernice sada dopuštaju miješanje hladnog i toplog mlijeka koje se izdaja, pa čak i preporučuju miješanje mlijeka izdojenog u roku od 24 sata kako bi se pomoglo "ujednačiti količinu hranjivih tvari".

Nitko nije siguran kada je ova promjena napravljena, jer na web stranici AAP-a stoji da je stranica posljednji put ažurirana u veljači 2021., ali velika je stvar za brojne majke.

Naime, donedavne smjernice su navodile da se izdojeno mlijeko različitih temperatura ne smije kombinirati, odnosno da se toplo mlijeko treba ohladiti u posebnoj posudi prije nego što se doda u drugu posudu već hladnog mlijeka. 

U novim smjernicama stoji: "Majke bi trebale težiti čistoći, ali i shvatiti da je mlijeko biološka tvar puna probiotika i komenzalnih bakterija. Perite ruke, koristite čiste ili nove posude, smanjite prijenos mlijeka (tako se troše masnoće i kalorije) i izdajajte se izravno u spremnike za skladištenje. U redu su i plastični i stakleni spremnici, jer nema dokaza da je jedno bolje od drugog. Majke mogu miješati toplo i hladno mlijeko ili čak razmisliti o skupljanju mlijeka 24 sata, što može pomoći u ujednačavanju varijabilnosti hranjivih tvari zbog vremena pražnjenja dojki (što utječe na sadržaj masti u mlijeku."

 Nove smjernice izričito navode da je skupljanje mlijeka kroz 24-satni ciklus u jednoj posudi sigurno, pa čak i preporučeno, kako bi se osiguralo da sve mlijeko sadrži sve hranjive tvari. Ovisno o duljini izdajanja ili dobu dana, količina hranjivih tvari i šećera u izdojenom majčinom mlijeku može biti vrlo raznolika.

"Pa ovo je sjajna vijest jer nisam imala pojma da ne smijem miješati mlijeko. Zar ja to jedina nisam znala?" komentirala je jedna majka na Redditu ovu vijest. 

Nekoliko drugih kazalo je da su čak i prije promjene smjernica činile upravo navedeno, odnosno miješale izdojeno mlijeko u roku od 24 sata u jednom vrču koji su držale u hladnjaku. 

Manji prijenos mlijeka je ključan jer prilikom izlijevanja mlijeka iz spremnika ili vrećice u bocu za hranjenje, neki od masnih spojeva mogu se zalijepiti za stijenke, smanjujući tako sadržaj masti u mlijeku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.