Japanski znanstvenici tvrde da je ovo najbolji način da umirite uplakano dijete

Foto: Unsplash

NATJERATI uplakanu bebu da se smiri i brzo zaspi cilj je svakog umornog, neispavanog roditelja. Grupa znanstvenika iz Japana vjeruje da je pronašla najbolji način da umirite uplakano dijete.

Istraživači Centra za znanost o mozgu RIKEN kažu da nošenje beba tijekom petominutne šetnje potiče san, čak i danju. Preporučili su da roditelji ili skrbnici koji žele umiriti bebu koja plače čvrsto priviju dijete uz vlastito tijelo i podupru njezinu glavu te "prošeću pet minuta, na ravnom mjestu, ujednačenim tempom, po mogućnosti bez naglih zaustavljanja ili skretanja".

Osim toga, ako dijete nakon što je zaspalo nastavite držati pet do osam minuta prije nego što ga polegnete u krevetić, možete smanjiti šanse da se ono probudi.

Studija objavljena u časopisu Current Biology otkrila je da su bebe koje su polegnute prerano nakon što su zaspale u majčinom naručju imale veću vjerojatnost da će se probuditi i ponovo početi plakati.

Tim predvođen dr. Kumijem Kurodom testirao je četiri tehnike na 21 bebi u dobi do sedam mjeseci. To uključuje polaganje beba u krevetić, ljuljanje u kolicima, nošenje u šetnji i držanje dok sjede. Zaključili su da je najbolji način za uspavljivanje bebe sistem koji uključuje pet minuta nošenja i pet do osam minuta držanja.

Nakon petominutne šetnje, pet od 11 beba je spavalo, a nakon držanja, niti jedno dijete nije ostalo uplakano. Dvije bebe zaspale su u roku od jedne minute od početka šetnje.

Navedeno je i da se preporuka ne bavi dugoročnim poboljšanjem spavanja, nego pruža trenutačno smirivanje dječjeg plača i može biti korisna u posebnim prilikama kada redovite rutine spavanja, dojenje ili dude nisu učinkoviti ili dostupni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.